Емануел Макрон / - фото: ЕПА
16/04/2022 u 20:25 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Макрон зеленим политикама покушава да придобије љевичарске гласаче у Марсеју

Током запаљивог говора у Марсеју, Макрон је рекао да ће његов следећи премијер бити задужен за „еколошко планирање“ у оквиру плана да Француска постане „угљенично неутрална“ до 2050. године

Предсједник Француске, Емануел Макрон, који се бори за реизбор, представио је данас на митингу у Марсеју своје планове у областима заштите животне средине и климе како би успио да придобије младе да га подрже 24. априла, у другом кругу предсједничких избора против кандидаткиње екстремне деснице Марин Ле Пен.

У првом кругу избора, грађани Марсеја, другог града по величини у Француској, а прије свега „миленијалци“ – људи од 20 до 40 година, дали су предност тврдом љевичарском кандидату за шефа државе, Жан-Луку Меланшону, а не декларисаном центристи Макрона.

Тај дио грађана је у првом кругу гласао или за крајњу левицу или крајњу десницу, а Макрон се нада да их може придобити истицањем теме заштите животне средине која их посебно занима.

Током запаљивог говора у Марсеју, Макрон је рекао да ће његов следећи премијер бити задужен за „еколошко планирање“ у оквиру плана да Француска постане „угљенично неутрална“ до 2050. године.

Он је такође обећао више јавног превоза широм земље како би се смањила зависност људи од аутомобила.

По коначним резултатима првог круга француских предсједничких избора које је објавило Министарство унутрашњих послова, Макрон је освојио 27,85 одсто гласова, испред кандидаткине екстремне деснице Марин Ле Пен са 23,15 гласова, и њих двоје иду у други круг.

Иако је Макрон имао више гласова, признао је јавно да „ништа није одлучено“ и да је „трка тијесна“.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
07. maj 2024 15:53