ilustracija / - SHUTTERSTOCK
24/08/2024 u 11:19 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Meta upozorila da je blokirala hakere povezane sa Iranom uoči predsjedničke kampanje u SAD

Kompanija Meta je upozorila da je uoči američke predsjedničke kampanje otkrila pokušaj hakovanja povezan sa Iranom uz pomoć aplikacije za razmjenu poruka WhatsApp.

Google i Microsoft ranije su otkrili slične pokušaje koje su povezali sa Iranom.

Nalozi na WhatsApp-u slali su poruke kojim se pretvraju da su tehnička podrška za AOL, Google, Yahoo ili Microsoft, navodi se u objavi na Meta blogu.

- Ova zlonamjerna aktivnost je nastala u Iranu i pokušano je da se cilja na pojedince u Izraelu, Palestini, Iranu, Sjedinjenim Državama i Velikoj Britaniji - saopštila je Meta, prenosi RSE.

Dodaje se da “izgleda da je ova aktivnost bila fokusirana na političke i diplomatske zvaničnike i druge javne ličnosti, uključujući neke povezane sa administracijama predsjednika Džoa Bajdena i bivšeg predsjednika Donalda Trampa“.

Nalozi uključeni u napad su blokirani, navedeno je iz te kompanije.

Kamala Haris zvanično kandidat demokrata na izborima

U ponedjeljak su tri američke obavještajne i bezbjednosne agencije saopštile da Iran stoji iza nedavnog hakovanja usmjerenog na Trampovu predsjedničku kampanju i optužile Teheran da pokušava da utiče na izbore 2024.

OpenAI je prošle nedjelje saopštio da je uklonio grupu ChatGPT naloga koji se koriste za kreiranje sadržaja za “tajnu operaciju iranskog uticaja”.

Predsjednički izbori u SAD-u održaće se 5. novembra.

Bivši predsjednik SAD-a Donald Tramp prihvatio je nominaciju kao kandidat republikanaca, dok je potpredsjednica Sjedinjenih Država Kamala Haris 23. avgusta zvanično prihvatila nominaciju i održala govor kao kandidatkinja Demokratske stranke za Bijelu kuću.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
11. septembar 2024 12:46