Korona korona / - UNSPLASH
26/11/2021 u 17:35 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Многе државе затварају границе због новог соја корона вируса

- Ова варијанта нас је изненадила, има велики скок у еволуцији (и) много више мутација него смо очекивали - рекао је Директор центра за одговор на епидемије

Више земаља пооштрило је своја ограничења путовања након што је раније ове седмице у регији јужна Африка идентификована нова варијанта корона вируса. Велика Британија, Сингапур и Јапан су међу онима који журе са увођењем строжих мјера карантина и забрањују летове из Јужне Африке и њој сусједних земаља, пише ББЦ.

Европска унија предлаже забрану летова из те регије у цијелом блоку.

Велика Британија, Јапан и Холандија привремено су обуставиле летове из Јужне Африке, Боцване, Намибије, Зимбабвеа, Есwатинија (бивши Свазиленд) и Лесота. Чешка ће од суботе забранити улазак свима који су провели више од 12 сати у тим земљама.

Њемачка, која тренутно пролази кроз четврти талас инфекција због варијанте Делта, од петка навече ће допустити само Њемцима лет у Њемачку из Јужне Африке, рекао је извор из министарства здравља којег цитира новинска агенција Ројтерс. Чак и ако су путници потпуно вакцинисани, и даље ће морати провести 14 дана у карантину.

Индија је наредила ригорознији преглед и тестирање за путнике који долазе из Јужне Африке, Боцване и Хонг Конга.

Јужноафричко министарство вањских послова критиковало је Велику Британију – која је била једна од првих земаља која је увела забрану летова – због “пренагљене одлуке”.

Научници још морају пуно научити о тој варијанти, али кажу да су јако забринути због тога. Свјетска здравствена организација рекла је да ће требати неколико седмица да се схвати утицај нове варијанте, јер научници раде на утврђивању колико је преносива.

Варијанта се јако разликује од осталих које су се до сада појавиле. Научници су рекли да је то верзија која је највише мутирала до сада, што значи да вакцине, које су дизајниране користећи изворни сој из кинеског Вухана, можда неће бити тако ефикасне.

Професор Тулио де Оливеира, директор Центра за одговор на епидемије и иновације у Јужној Африци, рекао је да постоји “необична констелација мутација” и да се “веома разликује” од других варијанти које су кружиле.

 - Ова варијанта нас је изненадила, има велики скок у еволуцији (и) много више мутација него смо очекивали - рекао је.

Професор де Оливеира је рекао да је било укупно 50 мутација и више од 30 мутација на протеину шиљака, који је мета већине вакцина и кључ који вирус користи да откључа врата у ћелије тијела.

Фокусирајући се још више на домену за везивање рецептора (то је дио вируса који остварује први контакт са ћелијама нашег тијела), он има десет мутација у поређењу са само двије за Делта варијанту која је захватила свијет.

Овај ниво мутације највјероватније долази од једног пацијента који није могао побиједити вирус.

Вакцине ће “готово сигурно” бити мање ефикасне против нове варијанте корона вируса, каже за ББЦ проф. Јамес Наисмитх, структурни биолог са Универзитета у Оксфорду. Али он додаје да ће вакцине и даље бити ефикасне: “То је лоша вијест, али није судњи дан”.

Професор Наисмитх каже да мутације у овој варијанти сугеришу да се може брже ширити.

Ако се варијанта брже прошири, неминовно ће стићи до Велике Британије, каже он – забрана путовања ће одгодити њен долазак за још неколико седмица.

Новој варијанти тек треба дати упечатљивије име, попут Делте или Бете, а тренутно је позната као Б.1.1.529. Очекује се да ће СЗО то именовати у петак, те објавити ради ли се о “варијанти за забринутост” или само о “варијанти од интереса”.

СЗО је саопштио да је досад пријављено мање од 100 секвенци узорака. Случајеви су углавном потврђени у Јужној Африци, али су такође откривени у Хонг Конгу, Израелу и Боцвани. Већина случајева у Јужној Африци је из њене најнасељеније покрајине Гаутенг, чији је главни град Јоханнесбург.

У Хонг Конгу се варијанта проширила у хотелској карантину, између особе која је стигла из Јужне Африке и другог госта хотела који је био позитиван након неколико дана.

Један случај откривен је у Израелу код особе која се вратила из Малавија, према извјештајима израелских медија који се позивају на министарство здравства земље. Још двије сумње на инфекцију засад нису биле потврђене резултатима тестова. Све три особе су биле у потпуности вакцинисане.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
18. april 2024 19:55