Zastava Jordana / - FOTO: SHUTTERSTOCK
15/09/2024 u 19:03 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Nakon ostavke Hasavneha jordanski kralj imenovao Džafara Hasana za novog premijera

Jordanski kralj Abdulah imenovao je šefa svoje kancelarije Džafara Hasana za premijera, pošto je vlada podnijela ostavku nekoliko dana nakon parlamentarnih izbora na kojima je islamistička opozicija ostvarila određene pomake.

Džafar Hasan, šef kancelarije kralja Abdulaha i bivši ministar planiranja, zamijeniće, diplomatskog veterana i bivšeg kraljevog savjetnika, koji je imenovan prije skoro četiri godine, navodi se u saopštenju kraljevskog dvora.

Bišer Hasavneh podnio je danas ostavku, manje od nedjelju dana nakon parlamentarnih izbora, ali će ostati na dužnosti do formiranja nove vlade, navodi se u saopštenju.

Hasavneh vrši funkciju premijera i ministra odbrane od 2020. godine, a prethodno je služio kao savjetnik kralja i ambasador u nekoliko zemalja, uključujući Francusku i Egipat.

Kralj Jordana upozorio na prijetnju širenja sukoba ako Izrael nastavi napade tokom Ramazana

Novi premijer Džafar Hasan, obrazovan na Harvardu, cijenjeni tehnokrata, suočiće se sa izazovima ublažavanja uticaja rata u Gazi na ekonomiju kraljevstva, teško pogođenog ograničenjima investicija i naglim padom turizma.

Opoziciono Muslimansko bratstvo i ideološki saveznici palestinske militantne grupe Hamas ostvarili su značajan pomak na izborima održanim u utorak, podstaknuti nezadovoljstvom zbog rata u Gazi.

Prema jordanskom ustavu, većina ovlašćenja i dalje pripada kralju, koji imenuje vladu i može da raspusti parlament.

Skupština može primorati vladu da podnese ostavku izglasavanjem nepovjerenja.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
15. septembar 2024 19:04