/ - Фото: Фејсбук
08/12/2021 u 11:15 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Научници из Хонгконга објавили прву фотографију омикрон соја короне

Како су прецизирали, на фотографији са малим увеличавањем види се оштећење ћелија са отеченим везикулама које садрже мале црне вирусне честице

Универзитет у Хонгконгу објавио је фотографију омикрон соја вируса корона, добијену уз помоћ електронског микроскопа, преноси Nova S.

Научници Медицинског факултета, укључујући стручњаке из области патологије и вирусологије, успјели су да направе микрофотографију ћелије (Веро Е6) бубрега мајмуна заражене сојем омикрон, наводи се у саопштењу научника прослијеђеном Спутњику.

Како су прецизирали, на фотографији са малим увеличавањем види се оштећење ћелија са отеченим везикулама које садрже мале црне вирусне честице.

На микрофотографији са већим увеличавањем, виде се агрегати вирусних честица са спајковима (шиљцима) вируса корона на површини.

Раније је објављено да су научници са Катедре за микробиологију овог Универзитета успели да издвоје омикрон сој из клиничких узорака што ће омогућити да се развије вакцина против овог новог соја.

Свјетска здравствена организација саопштила је да нови сој вируса корона Б.1.1.529 (омикрон) „изазива забринутост“.

Према досадашњим закључцима стручњака, новим сојем се могу заразити и људи који су већ прележали корона вирус, као и вакцинисани, док симптоми варирају – од умора, до главобоље и болова у тијелу.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 03:12