Emanuel Makron / - SHUTTERSTOCK
15/10/2024 u 21:25 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Netanjahu i Makron se vrijeđali posle razgovora o sukobu Izraela i Hezbolaha

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu i predsjednk Francuske Emanuel Makron javno su se vrijeđali posle telefonskog razgovora o sukobu Izraela i libanskog Hezbolaha.

- Gospodin Netanjahu ne smije da zaboravi da je njegova zemlja stvorena odlukom UN - rekao je Makron na nedeljnoj sjednici svoje vlade, aludirajući na rezoluciju koju je 1947. usvojila Generalna skupština UN.

On je mislio na rezoluciju usvojenu u novembru te godine o planu podjele Palestine na jevrejsku i arapsku državu.

- Zato nije vrijeme da se ne poštuju odluke UN“, dodao je Makron dok Izrael nastavlja kopnenu ofanzivu protiv proiranskog šiitskog Hezbolaha na jugu Libana gdje su razmješteni pripadnici mirovnih snaga UN, prenosi N1.rs.

Makronovu izjavu datu iza zatvorenih vrata Jelisejske palate su citirali učesnici sjednice koji su govorili za Frans pres, pod uslovom da ostanu neimenovani.

(UŽIVO) SAD apeluju na Izrael da "hitno" poboljša humanitarnu situaciju u Gazi

- Podsjećanje za predsjednika Francuske, nije to bila rezolucija UN koja je stvorila državu Izrael, već pobjeda postignuta u Ratu za nezavisnost krvlju herojskih boraca, od kojih su mnogi preživjeli Holokaust, uključujući i režim Viši u Francuskoj - navedeno je u saopštenju Netanjahuovog kabineta.

Na osnovu Rezolucije 1701 Saveta bezbjednosti UN samo libanska vojska i mirovna misija UN (UNIFIL) bi trebalo da su razmještene na jugu Libana.

Netanjahu je u nedelju pozvao UN da premjesti snage od 10.000 pripadnika, uključujući 700 iz Francuske, razmještene na jugu Libana da ne bi bili u opasnosti, rekavši da ih Hezbolah koristi kao žive štitove.

U ranijem transkriptu razgovora Netanjahuov kabinet je saopštio da je on rekao Makronu da se Izrael protivi da pristane na unilateralni prekid vatre u Libanu, koji ne menja bezbjednosnu situaciju u toj zemlji i koji bi samo značio povratak na ranije stanje,objavili  su izraelski mediji.

Napetost je povećana između izraelskog i francuskog lidera prošle nedelje kada je Makron insistirao da je zaustavljanje izvoza oružja koje Izrael koristi u Gazi i Libanu jedini da način da se zaustave sukobi.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
15. oktobar 2024 21:26