/ - UNSPLASH ILUSTRACIJA
19/08/2023 u 18:09 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Osuđeni masovni ubica Brejvik tuži Norvešku

Po riječima advokata, osuđeni Brejvik viđa jedino zatvorskog čuvara, a prošle godine prebačen je u drugi zatvor u kom takođe ne može da bude u kontaktu sa drugim ljudima

Anders Brejvik, osuđen za ubistvo 77 ljudi, tužio je Norvešku tvrdeći da su mu prekršena ljudska prava, prenijele su svjetske agencije, piše RSE.

Njegov advokat Ojštajn Storvik rekao je da Brejvik tuži državu jer je, kako je naveo, 11 godina bio u ekstremnoj izolaciji i nema kontakt sa drugim ljudima.

Po riječima advokata, osuđeni Brejvik viđa jedino zatvorskog čuvara, a prošle godine prebačen je u drugi zatvor u kom takođe ne može da bude u kontaktu sa drugim ljudima.

Anders Brejvik osuđen je za ubistvo 77 ljudi 22. jula 2011, uglavnom tinejdžera, i ranjavanje 240 osoba u zločinu koji se u Norveškoj smatra najvećim ikada.

On služi maksimalnu kaznu od 21 godine zatvora, koja može da bude produžena ukoliko i dalje bude predstavljao prijetnju po društvo. U vrijeme izricanja to je bila najveća moguća kazna u Norveškoj, ali je zakon u međuvremenu promijenjen kako bi se omogućilo izricanje dužih.

U presudi koja mu je izrečena u avgustu 2012. navodi se da je tada 32-godišnji Brejvik ubistva počinio pucajući iz vatrenog oružja u kampu Laburističke partije na ostrvu Utoja i prethodnom eksplozijom koju je izazvao u blizini državnih institucija u Oslu. Prije izricanja presude sud je utvrdio da je bio uračunljiv prilikom izvršenja zločina.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
17. oktobar 2024 10:04