Берза илустрација / - ас 34
27/05/2021 u 11:20 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Цијене дионица у благом порасту на Њујоршкој берзи

Приноси на десетогодишње обавезнице посљедњих дана се крећу испод нивоа од 1,6 одсто, а челници америчке централне банке поручуjу да би jачање инфлациjе требало да буде привремено и да Фед има алате да jе сузбиjе

На Wall Streetu су у сриjеду циjене дионица благо порасле, након пада дан раниjе, а трговало се суздржано, jер су улагачи забринути због jачања инфлаторних притисака у Сjедињеним Америчким Државама (САД).

Dow Jones jе оjачао 0,03 одсто на 34.323 бода, док jе S&P 500 порастао 0,19 одсто на 4.195 бодова, а Nasdaq indeks 0,59 одсто на 13.738 бодова, преноси Хрпортфолио, пише Мина бизнис.

Међу наjвећим добитницама биле су дионице великих технолошких компаниjа, као што су Тесла, Алпхабет и Амазон.ком, коjе су у посљедње вриjеме биле под притиском због jачања инфлациjе и раста приноса на америчке државне обвезнице.

Приноси на десетогодишње обавезнице посљедњих дана се крећу испод нивоа од 1,6 одсто, а челници америчке централне банке поручуjу да би jачање инфлациjе требало да буде привремено и да Фед има алате да jе сузбиjе.

– Чини се да сви шаљу врло благу, али кореографску поруку да се ситуациjа у економиjи побољшава и да се у наjмању руку може почети разговарати о томе када ће се разматрати заоштравање политике. Може се догодити да неки гувернер Феда идућих седмица каже нешто криво, што би покренуло ствари – рекао jе Andrew Mies, директор у компаниjи 6 Меридијан.

Улагачи су због тога суздржани и не желе додатно да рискираjу док не буде jасниjа слика у вези инфлациjе.

Ове седмице ће бити обjављен извjештаj о личноj потрошњи у САД-у, коjе би могло дати jасниjу слику на коjим се нивоима креће инфлациjа.

Приjе двиjе седмице обjављено jе да су потрошачке циjене порасле по наjвишоj стопи у посљедњих 12 година, што jе изазвало забринутости у вези инфлациjе и подстакло несигурност на тржиштима.

Након што jе недавно пао 4,3 одсто испод рекордног нивоа, достигнутог 7. маjа, С&П 500 сада jе од тога удаљен само jедан одсто.

Због забринутости у вези инфлациjе, аналитичари процjењуjу да ће на краjу ове године таj индекс бити само око 2,5 одсто изнад садашњих нивоа.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 08:18