ilustracija / - FOTO - VIDEO YOUTUBE AERONAUTICA MILITARE
24/07/2024 u 16:26 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Pao avion italijanskog ratnog vazduhoplovstva: Pilot se katapultirao

Eurofighter Typhoon italijanskog ratnog vazduhoplovstva (Aeronautica Militare) srušio se jutros na sjeveru Australije.

Pilot koji je upravljao letjelicom uspio je da se katapultira, spasioci su ga brzo locirali i prevezli u bolnicu.

Eurofighter Typhoon koji je bio angažovan u međunarodnoj vojnoj vježbi Pitch Black 24 u Sjevernoj teritoriji Australije srušio se jutros prilikom trenažnog leta. Prema saopštenju koje je danas izdalo australijsko Ministarstvo odbrane, pilot aviona primjetio je nepoznat tehnički problem sa Eurofighter Typhoon, prenosi B92.

On je odlučio da se katapultira iz letjelice i uz pomoć padobrana je uspio bezbjedno da se prizemlji. Pilota italijanskog ratnog vazduhoplovstva pronašla je posada spasilačkog helikoptera Leonardo A139 (VH-RQY) kompanije CHC Helicopters Australia koja ga je prevezla u bolnicu u gradu Darvin, piše Scramble.

Pilot navodno nije zadobio povrede i trenutno je u dobrom zdravstvenom stanju. Vežba Pitch Black 24 privremeno je prekinuta, prenio je portal The Aviationist pozivajući se na pisanje lokalnih medija.

Pitch Black 24 je međunarodna vojna vježba koja se održava u periodu i 12. jula do 2. avgusta. Učešće u ovogodišnjoj vježbi uzelo je 20 nacija koje uvežbavaju vojna dejstva sa preko 140 letjelica, navodi se na sajtu australijskog kraljevskog ratnog vazduhoplovstva (Royal Australian Air Force - RAAF).

Italija po prvi put učestvuje na Pitch Black i to sa šest Lockheed Martin F-35 Lightning II, četiri Eurofighter Typhoon i Gulfstream G550 CAEW (Conformal Airborne Early Warning) sistemom za rano upozoravanje.

Aeronautica Militare je u Australiju poslala jednu KC-767 leteću cisternu kao i C-130J transportni avion, piše The Aviationist.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
08. septembar 2024 02:09