Papa Franja / - SHUTTERSTOCK
26/06/2024 u 22:25 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Papa Franjo naredio izgradnju solarne farme za Vatikan

Papa Franjo, glasni zagovornik borbe protiv klimatskih promjena i zaštite životne sredine, naredio je izgradnju solarne farme kako bi se pokrile energetske potrebe države Vatikan.

Mikro-država u Rimu, gdje se nalazi sjedište Katoličke crkve, najmanja je država na svijetu, prostire se na samo 0,44 kvadratna kilometra.

Izražavajući svoje želje u papskom ediktu, 87-godišnji papa je rekao da solarnu farmu treba izgraditi van vatikanskih zidina, u Santa Maria Galleria u predgrađu sjeverozapadno od grada Rima.

Područje pripada Vatikanu i dom je Radija Vatikan, koji će takođe biti napajan iz nove solarne farme. Papski edikt nije precizirao kolika će biti farma niti kada će biti spremna.

- Moramo da napravimo prelazak na obnovljivi model koji smanjuje emisije gasova staklene bašte u atmosferu, kako bismo dostigli klimatsku neutralnost - rekao je Fransis u dokumentu na dvije stranice.

Papa Franjo upozorio na opasnost od vještačke inteligencije: Ljudima ne oduzimati sposobnost da donose odluke o sebi samima

Franjo je upozorio na opasnosti i izazove klimatskih promjena i naglasio potrebu da se smanji upotreba fosilnih goriva u svojoj popularnoj enciklici „Laudato Si“ iz 2015. (Hvala budi).

U njemu je upozorio da planeta „sve više liči na ogromnu gomilu prljavštine“.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
ТАГОВИ
PAPA FRANJOVATIKAN
26. jun 2024 22:25