Партијарх Вартоломеј / - фото: Митрополија црногорско проиморска
29/03/2022 u 17:17 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Патријарх Вартоломеј осудио руску инвазију на Украјину

Пољски црквени вођа је раније овог мјесеца позвао поглавара Руске православне цркве, патријарха Кирила, да искористи свој утицај на руског предсједника Владимира Путина и захтијева прекид рата и повлачење руских војника

Васељенски патријарх Вартоломеј И осудио је данас руску инвазију на Украјину описавши је звјерским чином који изазива огромну патњу.

- Није могуће замислити колико је разарања ова страшна инвазија изазвала за украјински народ и цио свијет - рекао је Вартоломеј.

Он се како јављају агенције, састао са католичким надбискупом Станиславом Гадецким, предсједником Пољске бискупске конференције, који је рекао да руске акције носе обиљежје геноцида и директно осудио Русију.

Пољски црквени вођа је раније овог мјесеца позвао поглавара Руске православне цркве, патријарха Кирила, да искористи свој утицај на руског предсједника Владимира Путина и захтијева прекид рата и повлачење руских војника.

Пољска је прихватила највећи број људи који су избјегли из Украјине.

Васељенски патријарх Вартоломеј, чије је сједиште у Истанбулу, сматра се "првим међу једнакима" међу православним патријарсима, с тим што други поглавари православних црква широм свијета, укључујући и Кирила, могу да имају више моћи у својим државама.

Становништво Украјине је углавном православно, али је подељено измедју две православне цркве, независне са седиштем у Кијеву и друге, лојалне Руској православној цркви.

Кирил и Руска православна црква прекинули су контакт са Вартоломејем након што је истанбулски патријарх признао православну цркву Украјине као независну од московског патријарха 2019. године.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
17. maj 2024 15:04