/ - FOTO: UNSPLASH - ILUSTRACIJA, VOJNIK, RAT, SPECIJALAC
02/09/2024 u 11:11 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Poljski ministar: Naša je obaveza da u Ukrajini obaramo ruske rakete koje idu ka nama

Poljski ministar spoljnih poslova Radoslav Šikorski apelovao je na članice NATO-a da još u Ukrajini obaraju ruske rakete koje bi mogle da uđu na njihovu teritoriju, navodeći da je to opravdana samoodbrana i ustavna obaveza.

- Članstvo u NATO-u ne oslobađa članice obaveze da zaštite svoj vazdušni prostor, to je naša ustavna obaveza. Lično mislim da bi to bila opravdana samoodbrana ako rakete krenu u pravcu našeg vazdušnog prostora, jer kad pređu granicu, veliki je rizik da će nekoga povrediti komadi rakete -  kazao je Šikorski u intervjuu za britanski list Fajnenšel tajms.

Iako gađanje ruskih ciljeva u vazdušnom prostoru Ukrajine preti da uvuče NATO u rat sa Rusijom, taj predlog već neko vrijeme iznose ukrajinski zvaničnici, ali ga je poljski ministar odbrane Vladislav Košnjak-Kamiš već nekoliko puta odbio, prenosi N1.rs.

Ukrajinska vojska: Rusija dronovima i raketama pokrenula veliki napad

Poljaci podržavaju obaranje ruskih raketa ili neidentifikovanih objekata kao bespilotnih letjilica, ali tek ako uđu na teritoriju Poljske, premda premijer Donald Tusk i tu hvali vojsku što je suzdržana i ne obara bezglavo sve što uleti u Poljsku.

Prema anketi poljskog lista Žečpospolita, 58 odsto Poljaka izjasnilo se za to da poljska protivvazduhoplovna odbrana obara letjilice i rakete koje bi uletele u Poljsku tokom napada Rusije na ciljeve u Ukrajini, čak i kada vojska nije sigurna da li je objekat civilni.

Suprotno tome, poljski premijer Tusk hvalio je suzdržanost vojske koja nije oborila bespilotnu letjelicu kada je prošle sedmice uletjela iz Ukrajine u Poljsku, 25 kilometara u dubinu njene teritorije, jer vremenske prilike nisu dozvoljavale pouzdanu identifikaciju.

Tu ljetelicu su još u Ukrajini pratila tri poljska radara, ali je posle nestala, i vojska i teritorijalna odbrana od tada bez uspjeha tragaju za njom.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
15. septembar 2024 19:57