Повучени њемачки војници из Авганистана / - Твитер
30/06/2021 u 06:21 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Последњи њемачки воjници напустили Авганистан

Њемачка министарка одбране Анегрет Крамп-Каренбауер упутила је захвалност воjницима Бундесвера, њих више од 150.000, коjи су протеклих година служили у Авганистану, оцијенивши да могу бити "поносни на ту мисиjу"

Последни њемачки воjници повукли су се синоћ из Авганистана, послије 20 година присуства у тоj земљи, обjавила jе њемачка министарка одбране Анегрет Крамп-Каренбауер.

Она jе на свом твитер налогу упутила захвалност воjницима Бундесвера, њих више од 150.000, коjи су протеклих година служили у Авганистану, оцијенивши да могу бити "поносни на ту мисиjу", пренио jе АП.

Њемачка воjска jе саопштила да су њени посљедњи воjници у Авганистану, коjе jе предводио генерал Ансгар Маjер, кренули кући преко Тбилисиjа, престонице Грузиjе.

Њемачки контингент, коjи jе био углавном распоређен на сјеверу Авганистана, био jе други по величини у мисиjи НАТО-а у тоj земљи.

Посљедње њемачке базе налазиле су се у Мазар-е-Шарифу и Кабулу.

НАТО jе у априлу одобрио повлачење око 7.000 неамеричких трупа из Авганистана. У вријеме када jе то повлачење започето, 1. маjа, тамо jе било распоређено око 1.500 њемачких воjника.

Поред тога, у Њемачку jе враћено око 750 контењера са воjном опремом.

- Завршило се jедно историjско поглавље, jедна интензивна мисиjа, коjа jе била тест за Бундесвер и обиљежила га, у коjоj се Бундесвер доказао у борби - написала jе министарка Крамп-Каренбауер.

Њемачки парламент jе у децембру 2001. године одобрио слање трупа у Авганистан, а први воjници су тамо стигли у jануару 2002.

У Авганистану jе погинуло 59 њемачких воjника, наводи АП.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 18:40