Постигнут договор о минималном свjетском порезу на фирме / - Фото: Твитер
05/06/2021 u 16:01 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Постигнут договор о минималном свjетском порезу на фирме

Министри финансиjа Групе седам наjбогатиjих земаља свиjета договорили су се око “минималног свjетског пореза” на фирме од наjмање 15 одсто

Министри финансиjа Групе седам наjбогатиjих земаља свиjета договорили су се око “минималног свjетског пореза” на фирме од наjмање 15 одсто, произилази из заjедничког саопштења обjављеног послиjе дводневног састанка у Лондону.

Британски министар финансиjа Риши Сунак, коjи предсjедава састанком као представник земље организатора скупа, назвао jе оваj договор Групе седам великих сила „историjским“, преноси Франс прес, пише Нова.рс.

Сунак jе рекао да jе оваj договор осмишљен да створи jеднаке услове за глобалне компаниjе.

„Послиjе више година разговора, министри финансиjа Г7 постигли су историjски договор да реформишу свjетски порески систем и прилагоде га глобалноj дигиталноj ери, рекао jе Сунак, преноси ББЦ.

Министри финансиjа САД, Британиjе, Њемачке, Канаде, Италиjе и Jапана су се на састанку у Лондону сложили да се обавежу на принцип минималне стопе корпоративног пореза од 15 одсто.

Технолошки гиганти као што су Амазон и Гугл могли би бити међу погођеним компаниjама.

Овом мjером би могле да се слиjу више милиjарди долара до влада, да им помогну да отплате дугове направљене за вриjеме кризе због пандемиjе коронавируса.

Договор ће извршити притисак на друге земље да слиjеде таj примjер, посебно на састанку Г20 индустриjски наjразвиjениjих земаља свиjета и земаља у развоjу идућег мjесеца у Италиjи.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
14. maj 2024 17:38