Оливер Вархељи / - фото: Твитер, друштвене мреже
02/06/2021 u 21:40 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Постигнут договор: Западном Балкану и Турскоj 14 милиjарди еура за претприступну помоћ

Оваj дуго очекивани споразум о нашоj амбициозноj финансиjскоj помоћи представља позитиван, добродошао и снажан сигнал за Западни Балкан и Турску, казао је Вархељи

Европски парламент и Савjет Европске униjе постигли су политички договор о новом Инструменту за претприступну помоћ (ИПА 3), са укупним буџетом од 14,162 милиjарде еура за Западни Балкан и Турску, за период 2021-2027. година.

У питању jе инструмент коjи подржава земље кандидате и потенциjалне кандидате на њиховом путу реформи и испуњавању критериjума за приступање Униjи, пише Тањуг.

– Оваj дуго очекивани споразум о нашоj амбициозноj финансиjскоj помоћи представља позитиван, добродошао и снажан сигнал за Западни Балкан и Турску. Договорени пакет представља солидну инвестициjу у будућност региона, а подржава спровођење кључних политичких, институционалних, социjалних и економских реформи у складу са стандардима ЕУ и постепено усклађивање са њеним правилима и политикама – рекао jе данас комесар за проширење Оливер Вархељи.

У Бриселу наводе да ће се ИПА 3 у наредном седмогодишњем периоду пружати подршку Албаниjи, Босни и Херцеговини, тзв. Косову, Црноj Гори, Сjеверноj Македониjи, Србиjи и Турскоj и то ретроактивно од 1. jануара 2021.

Истиче се да ће се његово програмирање заснива на “тематским приоритетима”, а не, као до сада, на националним оквирима земаља коjе су у питању.

– То ће омогућити награђивање учинка и напретка ка кључним приоритетима и повећану флексибилност у одговору на нове потребе партнера на њиховом путу ка приступању – наводи се у саопштењу Европске комисиjе.

У Комисjи кажу да ће ИПА 3 бити фокусирана на “стратешко и динамично” распоређивањем помоћи, стављаjући међу приоритете владавину права и поштовање основних вриjедности, jачање демократских институциjа и реформе jавне управе, промовисање економског управљања и реформе ка конкурентности.

Из оквира ИПА 3 финасираће се и европски Економско-инвестициони пакет за оправак Западног Балкана, а биће осигурана и кохерентност и комплементарност између ИПА 3 и новог, скоро 80 милиjарди еура вриjедног Инструмента за сусjедство, развоj и међународну сарадњу (НДИЦИ).

Данас постигнути политички споразум Европског парламента и Савjета ЕУ, коjи се заснива на приjедлогу Европске комисиjе, сада ће бити преведен у законски текст, приjе него што ЕУ покрену поступак формално усваjање ИПА 3.

Усваjање инструмента очекуjе се на jесен, наводе у Бриселу.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 06:42