/ - РИА Новости
16/03/2022 u 06:31 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Предлог Крима: Нирнберг за украјинске националисте

Представници ЛНР, ДНР, Украјине и Русије треба да буду стране у тужилаштву. А да нас нико не би оптужио за кршење права оптужених, Повеља Међународног војног суда у Нирнбергу се мора узети као основа за спровођење правде, рекао је политички експерт Балбек

Кримски политички експерт Руслан Балбек рекао је за РИА Новости да украјинским националистима треба да се суди у складу са повељом Међународног војног суда у Нирнбергу.

Према његовим ријечима, дошло је вријеме да се јавно објави потреба за стварањем специјалног трибунала за суђење украјинским ратним злочинцима. А то би требало да утиче не само на „кажњаче из националистичких батаљона и Оружаних снага Украјине, већ и на званичнике који су им помогли, а уједно и на ауторе пронацистичке пропаганде и креаторе лажних вијести“. Он је нагласио да су злочини ових људи довели до огромних жртава Луганске и Доњецке Народне Републике и украјинског народа.

„Представници ЛНР, ДНР, Украјине и Русије треба да буду стране у тужилаштву. А да нас нико не би оптужио за кршење права оптужених, Повеља Међународног војног суда у Нирнбергу се мора узети као основа за спровођење правде. На крају крајева, ту Повељу су развиле и одобриле све земље побједнице, а све њене одредбе биле су у складу са нормама међународног права и принципима правде“, рекао је Балбек.

Он је додао да би, по његовом мишљењу, било "веома симболично" да се канцеларија предсједника Украјине у Банковој улици у Кијеву постави као локација специјалног трибунала, јер су "ту су донијете и проглашене кривичне одлуке у вези са геноцид над цивилним становништвом Донбаса и грађанима Украјине, не слажући се са политиком кијевског режима“.

Балбек је нагласио да је Русија земља која је побиједила нацизам, а данас је поново „принуђена да држи лекцију сада украјинском нацизму“. Ипак, ову лекцију, према његовим ријечима, треба да памте све сусједне земље.

"Зато сматрам да све стране које су погођене њиховим поступцима треба да се суде украјинским нацистичким злочинцима. Они који сада дијеле своје поступке на телевизији и на интернету треба да сједе у истој клупи са крвницима и убицама. То су саучесници убице, и за њих не би требало бити милости“, додао је он.

Политичар је напоменуо да су имена свих ових људи позната, а да би их пронашли биће потребно направити регистар украјинских ратних злочинаца.

"И ми ћемо тражити тако да се не можете нигдје сакрити. И овај трибунал мора да покаже да смо ми за правду. За разлику од њих, ми не убијамо оне који се не слажу, ми им судимо и чак им дозвољавамо да изнесу аргументе својих адвокати. На тај начин ћемо показати своју праведност. То је оно што нас значајно разликује од такозваног колективног Запада", нагласио је Балбек.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
10. maj 2024 20:49