Photo by Ralph (Ravi) Kayden on Unsplash-ilustracija
13/06/2021 u 16:21 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Протести деснице у Шпанији против помиловања каталонских лидера

Своју намјеру образложио је као могући пут да се Каталонци и Шпанци поново зближе послије кривичних гоњења која су већину каталонских лидера ставила иза решетака

Хиљаде људи у Мадриду протестовало је због плана шпанске владе да помилује десетине сепаратистичких лидера који су осуђени због покушаја да се одржи забрањен рефередум о независности Каталоније, што је највећи изазов јединству земље у новијој историји. Демонстрације, које је организовала група из цивилног сектора за промоцију уједињене Шпаније, одржане су на централном тргу Колон који је постао симбол политичких скупова крајње деснице.

Премијер Шпаније Педро Санчез није предложио помиловање 12 политичких и грађанских лидера, који су се у октобру 2017. године залагали са одржавање забрањеног референдума и проглашења независности Каталоније, али је подржао предлог.

Своју намјеру образложио је као могући пут да се Каталонци и Шпанци поново зближе послије кривичних гоњења која су већину каталонских лидера ставила иза решетака.

Санчез се суочава са критикама у сопственом социјалистичком табору, гдје потенцијална помиловања сматрају ризичним политичким потезом.

Иако се више од 60 одсто Шпанаца противи помиловањима, а само 29,5 одсто их подржава, према недавној анкети за лист Ел Мундо, истраживања спроведена у Каталонији показују подршку од 60 до 70 одсто.

Противници кажу да сепаратисти нису показали никакво кајање због свог пркоса према шпанском уставу и да им Санчез даје уступке у замјену за подршку каталонских посланика у националном парламенту.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 22:01