/ - GAS, SJEVERNI TOK (FOTO: EPA)
08/03/2023 u 18:38 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Razaranje gasovoda Sjeverni tok: Tragovi vode do Ukrajine

Još prije diverzije je Rusija najpre smanjila, a potom obustavila isporuku gasa Njemačkoj

Kijev demantuje da je umiješan u razaranje dva gasovoda Sjevernog toka nakon što su novinari u Njemačkoj i Sjedinjenim Državama obznanili podatke prema kojima tragovi diverzije vode u Ukrajinu, piše Dojče vele.

Ukrajina „naravno nema ništa s udarima na Sjeverni tok“, rekao je novinarima Mihajlo Podoljak, savjetnik predsjednika Volodimira Zelenskog. Kako je dodao, „nema dokaza da su ukrajinski činovnici ili vojnici učestvovali u ovoj operaciji ili poslali osobe koje su delale u njihovo ime“.

Jahta, ronioci i ljekarka

Prema pisanju njemačkog javnog servisa i nedjeljnika Cajt, njemački istražitelji još nemaju čvrste dokaze u rukama, ali vjeruju da tragovi vode u Ukrajinu. Kako se navodi, istražitelji su identifikovali brod koji je korišćen za diverziju. U pitanju je jahta iznajmljena od firme u Poljskoj koja pripada dvojici Ukrajinaca.

Istražitelji vjeruju da se posada sastojala od šest osoba: kapetana, dvojica ronilaca, dvojica pomoćnika i ljekarke. Njihov identitet i nacionalnost nisu još poznati, ali se tvrdi da su koristili falsifikovane pasoše pomoću kojih su iznajmili jahtu.

Kako se navodi, jahta je isplovila 6. septembra iz Roštoka, a oprema za diverziju je u tamošnju luku dopremljena ranije jednim vozilom. Jahta je narednih dana lokalizovana i u njemačkoj luci Vik, kao i na minijaturnom danskom ostrvu Kristijanso nadomak mjesta gdje su se dogodile eksplozije.

Kako se vjeruje, ronioci su postavili eksploziv na osamdeset metara dubine. Istražitelji su, kako navode mediji, pronašli tragove eksploziva u jahti kada je vraćena u Poljsku.

Amerikanci isto sumnjaju na Ukrajince

U izvještaju njemačkih medija se navodi da je „jedna zapadna tajna služba“ još prošle jeseni evropskim partnerima dala informacije o tome da bi iza eksplozije mogli da stoje ukrajinski diverzanti.

Iako se to ne navodi, podaci se poklapaju s novim izvještajem Njujork tajmsa. Taj list je, pozivajući se na izvore u Vašingtonu, naveo da američke službe takođe vjeruju da su počinioci Ukrajinci – ali da djeluje da nisu radili u dosluhu sa zvaničnim Kijevom.

U obavještajnim krugovima se navodno razmatra i mogućnost da je u pitanju bila takozvana "false flag" operacija, to jest, da su pravi počinioci udesili da tragovi vode u Ukrajinu. Ali, kako navode mediji, ni za tu teoriju nema dokaza.

Njemačko Državno tužilaštvo nije komentarisalo saznanja medija. U Vladi je novinarima rečeno da je istraga u toku, kako u Njemačkoj, tako i u Švedskoj i Danskoj u čijim vodama se odigrala diverzija.

Početkom februara je legendarni američki novinar Simur Herš objavio tvrdnje jednog neimenovanog izvora da su eksploziv postavili američki vojni ronioci u saradnji s Norvežanima. Prema tom izvoru, bombe su postavljene pod plaštom vojne vježbe NATO u tim vodama prošlog ljeta, a potom daljinski aktivirane.

Bijela kuća i drugi američki zvaničnici odbacili su Heršovo pisanje kao „kompletnu izmišljotinu“.

Gasovod van funkcije

U više eksplozija nadomak danskog ostrva Bornholm krajem septembra uništene su tri od četiri cevi gasovoda Sjeverni tok 1 i 2. Gasovodi dugi preko 1.200 kilometara na dnu Baltičkog mora direktno su povezivali Rusiju i Njemačku, svaki s godišnjim kapacitetom od 55 milijardi kubika gasa.

Još prije diverzije je Rusija najpre smanjila, a potom obustavila isporuku gasa Njemačkoj.

Posebno je izgradnja drugog Sjevernog toka godinama bila predmet trvenja njemačkih vlasti sa zapadnim partnerima poput SAD i Poljske. Amerikanci su čak prijetili sankcijama firmama koje učestvuju u gradnji, ali je vlada Angele Merkel stvar izgurala do kraja.

Doduše, tim drugim gasovodom energent nikada nije ni potekao – a onda je došla ruska invazija na Ukrajinu.

Njemačka se u međuvremenu okrenula skupljem tečnom gasu i drugim izvorima energije. Gradi se ili planira ukupno osam platformi za prihvat tečnog gasa. Prije ruske agresije Njemačka nije imala nijednu takvu platformu.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 11:10