Ilustracija / - FOTO: EPA
09/10/2024 u 10:14 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Rute: Put Ukrajine u NATO nepovratan; Oboreno 47 dronova iznad pet regiona

Generalni sekretar Mark Rute poručuje da je put Ukrajine u NATO nepovratan, a da Rusija nema pravo glasa ili veta po tom pitanju. Međutim, mađarski premijer Viktor Orban ističe da Ukrajina ne može da pobijedi Rusiju na bojnom polju, a da su komunikacija i prekid vatre neophodni da bi se spasili životi.

Snage ruske vojske ušle su u Toreck, u Bahmutskom okrugu Donjecke oblasti. Kako navodi ukrajinska brigada Nacionalne policije “Ljut”, Rusi su stigli do Centralnog rudnika u Torecku. Dešavanja pratite na CdM-u.

Uništen kontrolni punkt ukrajinske vojske na desnoj obali Dnjepra

Odred haubice D-30 grupe “Dnjepar” uništio je kontrolni punkt ukrajinske vojske na desnoj obali Dnjepra u Hersonskoj oblasti, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

Udarni FPV dronovi grupe “Jug” uništili su centar veze i ljudstvo ukrajinske vojske na kurahovskom pravcu, dodaje Ministarstvo.

Rusija poslala dva nosača raketa u Crno more

Ruska mornarica je rasporedila dva nosača raketa u Crnom moru sa ukupnim kapacitetom salvovanja do osam raketa “kalibr”, saopštio ukrajinski generalštab.

Vazdušno-kosmičke snage Rusije dobile novu seriju bombardera Su-34

Vazdušno-kosmičkim snagama (VKS) Ruske Federacije predata je nova partija bombardera Su-34 Ujedinjene avio-korporacije (UAC), saopštio je prvi potpredsjednik Vlade Ruske Federacije Denis Manturov.

- Sljedeća serija aviona Su-34 prešla je u redove Vazdušno-kosmičkih snaga. Ritam i blagovremenost isporuka govore o dobro koordinisanom radu vazduhoplovne industrije u interesu Oružanih snaga Rusije - rekao je Manturov.

On je pojasnio da će nove i proširene mogućnosti bombardera pomoći u postizanju ključnih ciljeva specijalne vojne operacije (SVO).

Takođe je napomenuo da ovaj avion ima “najširi spektar korišćenog naoružanja”.

Su-34 je proizveden u okviru proizvodnog programa za 2024. godinu. Prije nego što je stigao u Vazdušno-kosmičke snage, avion je prošao razne testove.

- Naše vojne fabrike održavaju potreban tempo proizvodnje kako bi blagovremeno ispunili obaveze prema Ministarstvu odbrane - rekao je generalni direktor UAC Jurij Sljusar.

On je rekao i da je glavni zadatak kompanije da blagovremeno obezbijedi rusku vojsku novim avionima.

Moskva: Tokom noći oboreno 47 ukrajinskih dronova iznad pet regiona

Protivvazdušna odbrana ruske vojske je tokom protekle noći oborila 47 ukrajinskih bespilotnih letjelica iznad pet regiona, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

Kako je precizirano u saopštenju, 24 ukrajinska drona oborena su iznad Brjanske oblasti, pet iznad Belgorodske oblasti, po dva u Kurskoj i Rostovskoj oblasti, jedan u Krasnodarskom kraju i 13 iznad Azovskog mora, prenosi agencija RIA Novosti.

Ukrajina svakodnevno pokušava da bespilotnim letjelicama napadne ciljeve u pograničnim i centralnim regionima Rusije, navodi ruska agencija.

Put Ukrajine u NATO nepovratan

Moskva je saopštila da NATO razmatra opcije za vojne operacije protiv Rusije i ispituje rute za prebacivanje trupa.

Šef diplomatije Sergej Lavrov izjavio je da će Rusija znati ako bude donijeta odluka o udaru zapadnim oružjem na teritoriju Federacije, a da će “šema” koju im je iznio predsjednik Vladimir Putin već biti na snazi.

Generalni sekretar Mark Rute poručuje da je put Ukrajine u NATO nepovratan, a da Rusija nema pravo glasa ili veta po tom pitanju.

Premijer Mađarske Viktor Orban upozorava da Ukrajina ne može da pobijedi Rusiju na bojnom polju, a da su komunikacija i prekid vatre neophodni da bi se spasili životi.

Američki predsjednik Džozef Bajden neće učestvovati na Ramštajnovom sastanku Kontakt grupe za odbranu Ukrajine 12. oktobra, koji će se prvi put održati na nivou lidera zemalja.

Iz Bijele kuće saopštavaju da je ta odluka donijeta zbog uragana “Milton” koji će, kako se očekuje u bliskoj budućnosti, pogoditi američku državu Floridu.

Rute: NATO treba da učini više da pomogne Ukrajini

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
09. oktobar 2024 10:15