/ - FOTO: UNSPLASH
03/03/2024 u 15:35 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Šehbaz Šarif ponovo izabran za premijera Pakistana

Kanova stranka PTI tvrdi, međutim, da je njena pobjeda - ukradena tokom prebrojavanja glasova - što nadležna Izborna komisija negira

Skupština Pakistana izabrala je danas za premijera te zemlje Šehbaza Šarifa, uprkos protivljenju pristalica bivšeg predsjednika vlade Imrana Kana, koje osporavaju rezlutate parlamentarnih izbora održanih početkom februara, prenosi N1.rs.

Šarif (72) je već bio na premijerskoj funkciji od aprila 2022. do avgusta 2023. godine, a izabran je glasovima 201 poslanika, dok su 92 člana parlamenta bila za Ajuba Kana, kandidata koga podržava bivši premijer Imran Kan, koji je u zatvoru.

Za izbor premijera bilo je potrebno 169 glasova.

Kan je u zatvoru od avgusta prošle godine na osnovu više optužbi, a Šarif ga je zamijenio na mjestu premijera u aprilu 2022. godine, nakon što mu je parlament izglasao nepovjerenje.

Šarifov protivkandidat Ajub dobio je podršku Kanove stranke PTI, koja nije imala dovoljno poslanika da bi sama formirala vladu.

Šarifova Pakistanska muslimanska liga i njegove pristalice formirali su koaliciju nakon izbora održanih 8. februara, koji su obilježeni nasiljem, ukidanjem mobilne telefonije na nacionalnom nivou, zabranom Kanu da glasa i neuobičajenim odlaganjem objavljivanja izbornih rezultata.

Vlasti su tada saopštile da je prekid komunikacija bio neophodan da bi se izbjegli napadi na kandidate i snage bezbjednosti.

Kanova stranka PTI tvrdi, međutim, da je njena pobjeda - ukradena tokom prebrojavanja glasova - što nadležna Izborna komisija negira.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. maj 2024 03:11