Сјеверна Кореја тестирала ново оружје / - фото: Н1
17/04/2022 u 18:58 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ким Џонг Ун испробао ракету способну да носи нуклеарну главу

Данашњи тест је 13. ове године и извршен је у вријеме када се страхује да би Сјеверна Кореја ускоро могла бити спремна за "већу провокацију", што би могло да укључује нуклеарни тест

Сјеверна Кореја тестирала је нову врсту тактички навођеног оружја дизајнираног ради јачања нуклеарних борбених капацитета Пјонгјанга, јавила је државна Корејска централна новинска агенција /КЦНА/.

Данашњи тест је 13. ове године и извршен је у вријеме када се страхује да би Сјеверна Кореја ускоро могла бити спремна за "већу провокацију", што би могло да укључује нуклеарни тест.

Агенција јавља да је тесту, који је оцијењен као успјешан, присуствовао сјевернокорејски лидер Ким Џонг Ун, јављају Новости.рс.

КЦНА наводи да тестирано оружје има "велики значај у драстичном јачању борбене далекодометних артиљеријских јединица на првој линији, јер побољшава ефикасност дејства тактичких нуклеарних бомби и разноликост мисија".

КЦНА није објавила додатне детаље, али употреба ријечи "тактичке нуклеарне ракете" наговјештава да тестирано оружје вјероватно може да носи нуклеарну бојеву главу која може да погоди стратешке мете у Јужној Кореји, укључујући америчке војне инсталације.

У извјештају се не наводи када и гдје је извршен тест.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 20:52