/ - JEVGENIJ PRIGOžIN - PRINTSCREEN
23/08/2023 u 18:25 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Šta Jevgenij Prigožin radi u Africi i zašto traži nove regrute?

Paravojna grupa Vagner je godinama prisutna u nekoliko afričkih zemalja. Najveći uticaj ima u Centralnoafričkoj Republici. Prema procjenama, u Maliju je stacionirano i oko 1.500 boraca Vagnera

Skoro dva mjeseca od pobune Vagnerovaca, njihov vođa Jevgenij Prigožin ponovo se pojavio ispred kamere - u vojničkoj odjeći, sa oružjem u ruci i... u Africi.

„Radimo! Temperatura je preko 50 stepeni, kako mi to volimo,” javio je svojim pratiocima na snimku objavljenom na Telegramu.

A onda nastavio:

„Grupa Vagner čini Rusiju još većom na svakom kontinentu – a Afriku još slobodnijom.“

Od neuspjelog puča 24. juna, šef Vagnera se oglašavao samo glasovnim porukama.

Mnogi su se pitali: Kakvu ulogu on i dalje ima u ruskoj vojci i Putinovim planovima?

Snimak objavljen u ponedeljak uveče (čija vjerodostojnost nije potvrđena) sugeriše da Prigožin želi da nastavi dalje – i da to može da uradi, piše švajcarski Tages-Anzeiger, prenosi N1.

Za sada daleko od fronta u Ukrajini. Ostaje nejasno gdje tačno boravi.

Mreža otvorenog softvera „All Eyes On Wagner“ izvjestila je u subotu da je avion povezan sa Prigožinom sletio u Bamako, glavni grad Malija, te su se javile pretpostavke da je baš u tog zemlji snimljen ovaj video.

U njemu je Prigožin pozvao dobrovoljce da mu se pridruže.

Sudeći po oglasima na kanalima vezanim za Vagner, grupa nudi vojnicima polugodišnje ugovore i mjesečnu platu između 1.400 i 2.400 evra.

Paravojna grupa Vagner je godinama prisutna u nekoliko afričkih zemalja. Najveći uticaj ima u Centralnoafričkoj Republici. Prema procjenama, u Maliju je stacionirano i oko 1.500 boraca Vagnera.

Vagner obično postupa na isti način sa svojim operacijama: plaćenici nude posrnulim autokratskim vladarima zaštitu od njihovih protivnika i obezbjeđuju sebi ne samo politički, već i ekonomski uticaj u toj zemlji.

Ruske kompanije – uglavnom iz Vagnerove mreže – dobile bi potom dozvole za eksploataciju i često ilegalni izvoz zlata, dijamanata, drveta i drugih sirovina.

Uskoro aktivan u Nigeru?

Otkako je napala Ukrajinu, Rusija je pojačala svoju diplomatsku ofanzivu na afričkom kontinentu u potrazi za saveznicima.

Ekspert za Sahel (graničnu zonu u Africi između Sahrae i Sudana), Kameron Hadson, pretpostavlja da je posle puča Niger idealan kandidat da Vagner i Rusija steknu dalji uticaj na kontinentu.

„Niger sada ispunjava važne uslove: suočava se sa prijetnjom po unutrašnju bezbjednost i nalazi se u fazi političke neizvjesnosti“, rekao je Hadson za Spiegel.

Uz to, Prigožin je prije mjesec dana u dugoj glasovnoj poruci reklamirao svoje usluge u Nigeru. U njoj je optužio bivše kolonijalne vladare da drže afričke zemlje pod kontrolom i da se namjerno infiltriraju u bandite i teroriste. „Lijek“ protiv toga – upotreba Vagnerovih vojnika.

Prema američkom Institutu za proučavanje rata, Prigožinu je potreban dogovor sa Nigerom, jer posle neuspjelog puča u Rusiji, njegova privatna vojska je upala u kadrovske i finansijske probleme.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
13. maj 2024 23:12