/ UNSPLASH/PRINTSCREEN/SPECNA ARMS - UNSPLASH/PRINTSCREEN/SPECNA ARMS
12/07/2024 u 15:21 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Stejt department o srpskom oružju u Ukrajini: Svi moramo pomoći otpor ruskoj agresiji

Američki Stejt department saopštio je da "Ukrajina brani svoj suverenitet, nezavisnost i teritorijalni integritet" i da "svi treba da učine sve kako bi podržali nužan odgovor Ukrajine na rusku agresiju".

Stejt department je time odgovorio na pitanje Radija Slobodna Evropa (RSE) o izvozu oružja iz Srbije Ukrajini, prenosi N1.rs.

Pomoćnik državnog sekretara SAD Džejms O’Brajen izjavio je 8. jula da Srbija „čineći svoje oružje dostupnim, pomaže Ukrajini da odbrani suštinski princip međunarodnog prava“.

Vijest o tome da oružje proizvedeno u Srbiji koriste ukrajinske snage, objavljena je u aprilu 2023. godine. Tada su na internetu objavljena poverljiva dokumenta Pentagona u kojima se navodi da se Srbija složila da naoružava Ukrajinu.

Vlasti Srbije su odmah demantovale da direktno izvoze naoružanje u Ukrajinu, braneći svoju neutralnu poziciju u sukobu Kijeva i Moskve.

Generalna skupština UN: Rusija da nuklearnu elektranu u Zaporožju vrati Ukrajini

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić kasnije je precizirao da država ima ugovore sa brojnim zapadnim zemljama i da ne zna „šta oni s tim rade na kraju“.

List Fajnenšal tajms je 22. juna objavio procjene da je Srbija indirektno, preko drugih zemalja, od početka ruske invazije na Ukrajinu izvezla u tu zemlju municiju u vrijednosti od 800 miliona eura.

Srbija je jedna od retkih evropskih zemalja koja, uprkos pozivima SAD i Evropske unije, nije uvela sankcije Rusiji zbog invazije na Ukrajinu i koja održava bliske veze sa ruskim zvaničnicima.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
08. septembar 2024 02:28