Драстично повећан број пацијената у КЦЦГ / -SASAMATIC
18/02/2022 u 06:26 h
Dejan BogojevićDejan Bogojević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Омикрон однио више од 200 живота од 1. јануара

Имаћемо потребу да формирамо одjељења коjа ће се бавити последицама претходно прелажног ковида, каже директорка КЦЦГ Љиљана Радуловић

Влада je јуче донијела одлуку да до 4. марта додатно ублажи епидемиолошке мјере, па је тако дозвољено одржавање свадби, рођендана и наступи музичара до један сат послије поноћи. Директор Института за јавно здравље (ИЈЗ) Игор Галић је саопштио да је валидно вакцинисано само 34 одсто грађана јер значајан дио њих није примио трећу дозу вакцине. Галић је упозорио и да нови омикрон сој односи животе јер је за мјесец и по дана изгубило живот преко 200 инфицираних. Из Клиничког центра су саопштили да је у плану формирање одјељења за лијечење постковид компликација са којима се већ сусрећу.

– Привредна друштва и предузетници коjи обављаjу угоститељску дjелатност у угоститељским обjектима (ресторани, кафићи, кафетериjе, хотелски ресторани и слично) могу да организуjу рад у периоду од 7 сати до 1 сат послиjе поноћи уз посjедовање ковид потврда. Музички програм, и уживо и уз емитовање музике са звучника, дозвољен jе током комплетног радног времена – казао jе Галић.

Он је појаснио да се новим мјерама између осталог дозвољава примање саучешћа и обављање сахрана уз присуство наjвише до 50 лица и уз обавезно придржавање основних епидемиолошких мjера. Галић jе навео да jе броj новообољелих у последње двиjе седмице мањи за око 54 одсто у односу на претходне двиjе недjеље. – Без обзира на оваj податак, дневни ниво оболиjевања jе и даље висок тако да опуштања не треба да буде – поручио је Галић.

Јавни позив за рехабилитацију 2.000 пацијената са постковид синдромом


Из Министарства здравља је јуче саопштено да је обjављен jавни позив за Програм подршке грађанима за постковид рехабилитациjу. Влада је недавно донијела одлуку да обезбиједи 1.000.000 за рехабилитацију 2.000 особа које су имали последице од инфекције.

– Након што jе Влада Црне Горе на сjедници 10. фебруара 2022. године усвоjила информациjу о Програму подршке грађанима, коjом jе онима коjи су имали тешка стања узрокована вирусом ковид-19, након хоспитализациjе омогућен опоравак у Институту "Др Симо Милошевић" у Игалу, Министарство здравља обjавило jе јуче јавни позив коjим су прописани услови и критериjуми за остваривање овог права – наводе из тог ресора.

Истакао је да само поштовањем мjера уз адекватно спроведену имунизациjу можемо утицати на смањење удjела смртности.

– Нажалост, преко 80 одсто пациjената коjи су изгубили битку са овом болешћу jе било невакцинисано, док jе у последњих пет дана од свих особа коjе су преминуле само jедна била вакцинисана – навео jе Галић.

Одговарајући на питање "Дана" шта је постковид синдром и шта ће предузети по овом питању, Галић је казао да jе то тема коjом ће се бавити у наредном периоду.

– Пажљиво и опрезно приступамо томе, jер не можемо да знамо какве су последице по нас након оболиjевања, односно завршетка пандемиjе – навео jе Галић.

Упитан када се очекује ублажавање мјера за улазак у Црну Гору и да ли ће се то десити прије љета, Галић је навео да ограничења на граници засад неће бити либерализована.

– Све зависи од епидемиолошке ситуације, период до љета не можемо да предвидимо, тако да све зависи од кретања вируса – појаснио је Галић.

На питање када се очекуjе да ће Црна Гора, по угледу на остале европске земље, потпуно укинути мjере, Галић је одговорио да ће наша земља наставити да се штити адекватно. Он је на питање "Дана" да ли су задовољни тренутним одзивом за вакцинацију, одговорио да ситуација није адекватна.

– Мjере ће се укидати када се прогласи краj епидемиjе. Мjере ћемо приjе привести краjу уколико се вакцинишемо у адекватном подухвату. Ниjесмо задовољни броjем доза коjе грађани примаjу свакодневно. Имамо 34 одсто укупног броја грађана који су валидно вакцинисани са три или двије дозе – казао је Галић.

Казао jе и да се не смиjе имати лажна нада да људи не умиру од омикрон соjа.

Галић наводи да постоjи и разлика по питању преноса између вакцинисаног и невакцинисаног становништва, коjа jе посебно била изражена док jе доминирао делта соj.

– Невакцинисана особа jе била заразна девет дана, а вакцинисана четири. Инфективна доза коjу вакцинисана заражена особа преноси jе далеко мања у односу на невакцинисану особу – рекао jе Галић.

На питање шта ће бити са пацијентима који имају последице од инфекције, директорица КЦЦГ Љиљана Радуловић је навела да још од почетка епидемије имаjу базу података о томе коjе последице jе вирус оставио на инфициране.

– Имаћемо потребу да формирамо одjељења коjа ће се бавити последицама претходно прележаног ковида. Надамо се да ће ускоро интерна клиника имати довољно капацитета да се врати у ранију структуру. Респираторне последице ће се испоставити као мањи проблем у односну на васкуларна и имунска дешавања од прележаног вируса корона – истакла jе директорица КЦЦГ.

Радуловићева је одговарајући на питање да ли су рестеретили листе чекања у КЦЦГ, казала да грађани не отказују прегледе и не јављају се на позиве.

– Отворили смо све амбуланте да раде у допунском раду и започели најављено позивање пацијената. Приликом позивања пацијената имали смо ситуацију да се само 20 одсто њих јавило на телефон. Често имамо погрешне бројеве контакта и молимо их да се одазивају и провјере бројеве телефона које су оставили – истиче Радуловићева.

Радуловићева је истакла да се и даље ради на преговорима са Хрватском у вези са обнављањем програма за трансплантацију органа.

– И даље радимо на томе да се обнови сарадња са КБЦ Ребро из Загреба, било да наши пацијенти долазе тамо или њихови љекари долазе код нас и изводе операције – казала је Радуловићева.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
30. april 2024 23:44