Migranti, ilustracija / - SHUTTERSTOCK
23/04/2024 u 18:37 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Stvara se opasan presedan u svijetu

Ujedinjene nacije apelovale na britansku vladu da ponovo razmotri svoj plan za deportaciju migranata u Ruandu koji, kako navode, "stvara opasan presedan u svetu".

Visoki komesar za ljudska prava Folker Tirk i visoki komesar za izbjeglice Filipo Grandi pozvali su britansku vladu "da preduzme praktične mjere za borbu protiv neregularnih tokova izbeglica i migranata, na osnovu međunarodne saradnje i poštovanja ljudskih prava".

Britanski parlament odobrio je noćas predlog zakona kojim se dozvoljava da tražioci azila koji su ilegalno ušli u Britaniju budu deportovani u Ruandu.

- Novi zakon ozbiljno podriva vladavinu prava u Velikoj Britaniji i postavlja opasan presedan širom sveta - naveo je Tirk.

U zajedničkom saopštenju Grandi je naveo da se zaštita izbjeglica zahtijeva od svih zemalja, ne samo od suseda kriznih područja, da poštuju svoje obaveze.

- Cilj (zakona) je da se prebaci odgovornost za zaštitu izbjeglica, čime se podriva međunarodna saradnja i postavlja zabrinjavajući globalni presedan - naveo je Grandi, u zajedničkom saopštenju.

Novi zakon je treći u nizu sve restriktivnijih britanskih zakona koji su ugrozili pristup zaštiti izbjeglicama od 2022. godine, uključujući zabranu pristupa azilu ili drugim oblicima dozvole boravka za osobe koje neregularno stižu u Britaniju preko treće zemlje.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
23. april 2024 18:37