илустрација
01/07/2021 u 09:54 h
Dan.Dan.
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Судија Бартон Хол: Симатовић и Станишић криви за злочине као помагачи

Симатовић и Станишић су тако до сада први функционери Србије који су проглашени кривима за злочине у Хрватској и БиХ.

Предсједавајући Судског вијећа Бартон Хол изрекао је осуђујућу пресуду од по 12 година бившим шефовима Службе државне безбједности (СДБ) Србије Јовици Станишићу и Франку Симатовићу, подсjећa Avaz.ba.

Судија Хол је рекао да су Симатовић и Станишић криви као помагачи, али не и као учесници удруженог злочиначког подухвата (УЗП).

Осуђени су да су помагали и подстрекивали злочине који су имали за циљ присилно и трајно уклањање већине несрба с великих подручја у Хрватској и Босни и Херцеговини путем прогона, убиства, депортације и нехуманих дјела.

Симатовић и Станишић су тако до сада први функционери Србије који су проглашени кривима за злочине у Хрватској и БиХ. Управо у томе лежи и највећа тежина ове пресуде јер се потврђује и учешће Србије у злочинима током агресије у нашој земљи.

Судија Хол, који је изрекао пресуду Симатовићу и Станишићу, рођен је 10. децембра 1947. на Бахамима. За сталног судију Међународног кривичног суда за бившу Југославију именован је 2009. године.

Њено величанство, краљица Елизабета II му је додијелила титулу витеза 2001., а папа Јован Павле II iменовао га је витезом Реда Светог Силвестра 2003. године.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
14. maj 2024 17:32