Kamala Haris / - EPA
27/07/2024 u 19:28 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Sumorna anketa: Hoće li muškarci glasati za Kamalu Haris?

Izgleda da će potpredsjednica SAD Kamala Haris morati da se bori za podršku muških birača, pokazuju nove ankete.

Naime, anketa koju su Economist i YouGov sproveli između 21. i 23. jula pokazuje da bi samo 39 odsto muškaraca glasalo za Haris, dok je 47 odsto njih reklo da bi glasalo za bivšeg predsjednika Donalda Trampa. U anketi je ispitano 1.435 upisanih birača.

Sličan rezultat imala je i anketa koju je od 22. do 23. jula sproveo koledž Emerson, gdje su povoljniji bili muškarci u takozvanim neopredijeljenim državama (eng. swing-states), koji u političkom smislu mogu da pretežu na jednoj ili drugoj strani. Trampu.  

Muški glasači više favorizuju republikanske kandidate

Tako je bivši predsjednik u Mičigenu dobio 16 poena više od Haris, sa 54 prema 38 poena. Nešto manje vođstvo imao je u Pensilvaniji, gdje ga je podržalo 55 odsto muških glasača sa 15 poena prednosti.

U Arizoni i Viskonsinu Tramp je imao 13 poena prednosti, dok je u Džordžiji vodio 10. Anketom je obuhvaćeno između 800 i 845 birača u svakoj državi. U anketi od 22. do 24. jula koju su sproveli Njujork tajms i Sijena koledž, 37 odsto muškaraca je reklo da bi glasalo za Haris, a 56 odsto za Trampa.

image

Donald Tramp

- SHUTTERSTOCK

Muški birači su istorijski favorizovali republikanske kandidate, dok su žene bile demokratske, a rodna razlika je bila očigledna na svim predsjedničkim izborima od 1980. godine, prema Centru za američke žene i politiku, koji analizira istorijske podatke o izborima.

Anketa: Tramp vodi u odnosu na Kamalu Haris 48 odsto prema 46

Keri Bejker, ekspert za pol i seksualnost na koledžu Smit u Masačusetsu, rekla je za Newsweek da demokrate moraju da iznesu poruke koje ciljaju na muškarce i da se fokusiraju na pitanja politike, a ne na Haris kao prvu predsjednicu.

Naime, Haris, prva potpredsjednica u istoriji SAD, ako pobijedi, postala bi i prva predsjednica SAD.

Prema nedavnom istraživanju Young Men‘s Research Initiative sprovedenom u periodu od 9. do 23. jula, vjerovatnije je da će muškarci od 18 do 29 godina podržati ženskog kandidata nego Trampa ako im se predstavi dobar politički program, što nije slučaj ako prije svega se ističe značaj prve žene predsjednika.

Studija je ispitala 1.092 muškarca te starosne grupe.

– Imamo trend udaljavanja mladih od demokrata i porast seksizma, što bi trebalo da zabrine sve kandidate. Ali ne možemo zanemariti polovinu generacije koja će glasati u narednih 50 godina. Ovo istraživanje pokazuje da možemo napraviti promjene uz korektno predstavljanje političkog programa – navodi se u projektu.

Treba napomenuti da su se poruke tokom kampanje Kamale Hariso uglavnom fokusirale na njen uspjeh kao tužioca, u poređenju sa Trampovim krivičnim prijavama. Reference o Haris kao o potencijalnoj prvoj predsjednici u istoriji SAD bile su prilično rijetke.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
22. oktobar 2024 05:53