/ - PHOTO BY MARCIN JOZWIAK ON UNSPLASH, ilustracija
22/09/2021 u 17:50 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

СЗО: У областима с најмање једним типом загађивача живи 90 одсто становништва

Од последњег ажурирања препорука СЗО, бољи надзор и наука су пружили јаснију слику о глобалним ефектима шест водећих загађивача ваздуха на здравље људи

Свјетска здравствена организација (СЗО) је саопштила да су по здравље људи штетни нижи нивои загађења ваздуха него што се мислило, преноси N1.

У новим смјерницама за квалитет ваздуха, ажурираним први пут после 15 година, та агенција УН је навела да 90 одсто светског становништва већ живи у областима са најмање једним изразито штетним типом загађивача.

СЗО је објавила ревидиране смјернице за квалитет ваздуха у тренутку када су климатске промјене водећа тема на засједању Генералне скупштине УН у Њујорку.

Од последњег ажурирања препорука СЗО, бољи надзор и наука су пружили јаснију слику о глобалним ефектима шест водећих загађивача ваздуха на здравље људи.

Процијењује се да ће изложеност загађеном ваздуху изазивати седам милиона превремених смртних исхода сваке године и да ће утицати на здравље много већег броја људи.

СЗО наводи да загађеност ваздуха сада може да се пореди са другим глобалним здравственим ризицима као што су нездрава дијета и пушење дувана.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
16. april 2024 19:29