UNSPLASH ILUSTRACIJA
23/07/2021 u 17:27 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

СЗО за Европу предлаже више бесплатних тестова због ширења делта соја

У Европи стално расте број случајева заразе последњих око мјесец дана, навеле су здравствене власти

Огранак Свјетске здравствене организације (СЗО) за Европу и Европски центар за превенцију и контролу болести (ЕЦДЦ) позвали су да се повећа број бесплатних тестова на коронавирус и појачају друге мјере против “делта соја” тог вируса који је убједљиво најраспрострањенији у Европи.

-СЗО препоручује да земље повећају приступ бесплатним тестовима, развију секвенцирање, подстакну да се контактни случајеви ставе у карантин, а потврђени случајеви заразе у изолацију, појачају трасирање поријекла заразе да би се прекинули ланци преноса, осигурају да особе под већим ризиком буду вакцинисане- навела је та организација УН.

Од тридесетак земаља које су доставиле довољно података, „делта сој“ коронавируса је већински у 19. У тим земљама удио „делта варијанте“ првобитно примијећене у Индији, износи око 70 одсто, по подацима СЗО.

Број заражених коронавирусом брзо расте последњих недјељу дана у свијету под утицајем „делта соја“: у свијету укупно раст је девет одсто, у Европи 26 одсто и у САД више од 60 одсто, по билансу агенције Франс прес.

У Европи стално расте број случајева заразе последњих око мјесец дана, навеле су здравствене власти.

Према данашњим пројекцијама ЕЦДЦ, број новозаражених ће се више него дуплирати у наредних мјесец дана.

Европска агенција задужана за болести која прати 30 земаља, укључујући 27 из ЕУ, већ је ниво забринутости због ковида-19 подигла са „слабо“ на „умјерено“, док је у Шпанији, Португалији, на Малти и Кипру тај ниво „висок“.

0

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
04. maj 2024 07:09