/ - FOTO: UNSPLASH - AHMED ABU HAMEEDA
19/09/2024 u 14:52 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Turska optužuje Izrael da širi rat iz Pojasa Gaze na Liban

Turska je danas optužila Izrael da želi da proširi rat iz Pojasa Gaze na Liban, nakon serije eksplozija koje su zahvatile uporišta militantnog Hezbolaha.

Turski ministar vanjskih poslova Hakan Fidan rekao je da je eskalacija u regionu alarmantna, prenosi Radio Slobodna Evropa, prenosi MINA.

- Vidimo kako Izrael korak po korak pojačava svoje napade na Liban - kazao je Fidan na državnoj televiziji TRT.

Ove sedmice desetine ljudi su ubijene, a hiljade ranjene u napadu na komunikacione uređaje koje koriste operativci Hezbolaha.

Turska je za eksplozije okrivila Izrael, prenosi  MINA.

(UŽIVO) Izrael: Iran regrutovao Izraelca radi ubistva Netanijahua, Galanta i šefa Šin Beta

Izrael nije direktno komentarisao napade, za koje je više bezbjednosnih izvora saopštilo da ih je izvela njegova obavještajna agencija Mosad.

U srijedu je izraelski ministar odbrane Joav Galan rekao da rat koji Izrael vodi u Gazi od oktobra prošle godine, nakon što su naoružani napadači predvođeni Hamasom upali u zajednice na jugu Izraela, prelazi u novu fazu, sa fokusom na sjevernu granicu.

- Došli smo do tačke u kojoj su ove operacije koje je izveo Izrael postale sve provokativnije, a zauzvrat Iran, Hezbolah i elementi bliski njima nemaju drugog izbora nego da odgovore - rekao je Fidan.

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan pozvao je u srijedu premijera Libana Nadžiba Mikatija da izrazi saučešće zbog napada.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
19. septembar 2024 14:53