Застава Мексика / - (Фото: EPA-EFE/LUIS TORRES)
20/07/2024 u 15:19 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

U Meksiku ubijeni aktivista za prava starosjedelaca i njegova porodica

Aktivistu za prava starosjedilačkog stanovništva Meksika, njegovu suprugu i kćerku ubili su zasad nepoznati napadači koji su njihov automobil zasuli mecima i zapalili, saopštilo je Tužilaštvo.

Lorenco Santos Tores (53) i njegova porodica putovali su u četvrtak autoputem u južnoj državi Oaksaka kada su presretnuti i ubijeni.

Napadači su potom zapalili vozilo sa putnicima, saopštilo je državno tužilaštvo Oaksake.

- Osuđujemo nasilni način na koji je ovaj zločin počinjen - rekao je novinarima tužilac Bernardo Rodriges Alamilja i dodao da bi napad mogao da bude motivisan „osvetom“.

Santos Tores je bio aktivni branilac ljudskih prava u Oaksaki.

Uragan Beril pogodio Meksiko: Ima mrtvih

On je, po lokalnom Centru za ljudska prava i savjete za autohtone narode, dobijao prijetnje zbog odbrane političkih, socijalnih i zemljišnih prava autohtonih zajednica.

- Lorenco Santos Tores suprotstavio se nepravdi koju su počinile opštinske vlasti grada Santjago Amoltepeka - naveo je Centar koji je pozvao na kažnjavanje ubica.

Nekoliko aktivista za ljudska prava ubijeno je poslednjih godina u Meksiku koji se bori s nasiljem švercera droge i sukobima oko poljoprivrednog zemljišta.

Nasilje povezano sa narko-kartelima ostavilo je oko 450.000 mrtvih i više od 100.000 nestalih od 2006. godine u Meksiku, kada je tadašnji predsjednik Felipe Kalderon  (2006-2012) pokrenuo vojnu ofanzivu protiv trgovine drogom.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
04. septembar 2024 23:43