Volodimir Zelenski / - EPA-EFE
23/10/2024 u 08:41 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Ukrajina u završnoj deklaraciji BRIKS-a; Skandal s tužiocima invalidima – Zelenski naredio hitnu reformu

Zemlje BRIKS-a dogovorile su formulaciju o Ukrajini, koja će biti uključena u završnu deklaraciju samita u Kazanju. Naredbom predsjednika Volodimira Zelenskog u Ukrajini će do kraja godine biti likvidirane medicinske i socijalne stručne komisije zbog sistemskih zloupotreba u registraciji invaliditeta.

RIA: Izgradnja nuklearnih elektrana i gasnog čvorišta tema sastanka Erdogana i Putina

Izgradnja novih nuklearnih elektrana i gasnog čvorišta u Turskoj biće na dnevnom redu sastanka predsjednika Turske i Rusije, Redžepa Tajipa Erdogana i Vladimira Putina, koji je planiran danas u Kazanju na marginama samita BRIKS-a, rekao je agenciji RIA Novosti diplomatski izvor u Ankari.

Turska blisko sarađuje sa ruskim Gaspromom po pitanju gasnog čvorišta i nada se da će se ova tema razvijati u narednih nekoliko mjeseci, izjavio je u oktobru ministar energetike i prirodnih resursa Alparslan Bajraktar, navodi ruska agencija.

“Naravno, ove teme će biti na dnevnom redu sastanka. Sasvim je moguće da će lideri dati uputstva nadležnim resorima za razvoj projekata u energetskoj i nuklearnoj sferi”, rekao je pomenuti izvor za RIA Novosti.

Erdogan je ranije potvrdio da će danas “na poziv ruskog predsjednika Vladimira Putina posetiti Kazanj kako bi učestvovao na proširenoj sjednici lidera BRIKS-a”.

Šesnaesti Samit BRIKS-a, ključni događaj ruskog predsjedavanja ovim međudržavnim savezom, održava se u Kazanju od 22. do 24. oktobra.

Od 1. januara 2024. godine BRIKS-u su se, kao punopravni članovi, pridružili Egipat, Etiopija, Iran, Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati.

Zelenski pozvao saveznike da odgovore na umiješanost Sjeverne Koreje u rat

Rusija uništila četiri ukrajinska bespilotna čamca u Crnom moru

Ruska protivvazdušna odbrana (PVO) je tokom protekle noći oborila 14 ukrajinskih bespilotnih letjelica iznad teritorije Rusije i Krima, a mornarička avijacija Crnomorske flote uništila je četiri bespilotna čamca na putu ka Krimu, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Precizirano je da su četiri bespilotne letjelice uništene iznad teritorije Rostovske oblasti, dok je 10 dronova oboreno iznad teritorije Krima.

“Posade mornaričke avijacije Crnomorske flote uništile su četiri ukrajinska bespilotna čamca u Crnom moru, koja su se kretala ka poluostrvu Krim”, navodi se takođe u saopštenju ruskog Ministarstva odbrane.

U završnoj deklaraciji BRIKS-a biće unijeta formulaciji o Ukrajini

U završnoj deklaraciji BRIKS-a u Kazanju biće unijeta formulaciji o Ukrajini, saopštio je pomoćnik predsjednika Ruske Federacije Jurij Ušakov. 

“Formulacija je već dogovorena, zajednički stav i pristup za završnu deklaraciju”, naglasio je Ušakov.

Razgovore o Ukrajini predsjednik Vladimir Putin imao je u Kazanju s kineskim kolegom Si Đinpingom i premijerom Indije Narendrom Modijem koji je poručio da je Nju Delhi spreman da pomogne u okončanju sukoba.

Predsjednik Volodimir Zelenski podsjeća da Ukrajina ne govori o dobijanju članstva u NATO-u kako bi zamijenila svoje teritorije koje je okupirala Rusija.

Evropski parlament je odobrio plan da Ukrajina koristi zamrznuta sredstva ruske Centralne banke za pozajmljivanje do 35 milijardi eura.

Međutim, Ukrajinu prethodnih dana potresa i skandal o “tužiocima invalidima”. Prije svega u Hmeljničkoj oblasti gdje su navodno desetine tužilaca registrovane kao invalidi.

Zelenski je naredio hitnu reformu sistema registracije invalida. Do kraja godine biće likvidirane medicinske i socijalne stručne komisije (MSEC) zbog sistemskih zloupotreba u registraciji invaliditeta.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
23. oktobar 2024 08:41