Ilustracija / - FOTO: EPA
07/10/2024 u 18:47 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Ukrajinska vojska tvrdi da je pogodila skladište nafte na Krimu

Ukrajinska vojska saopštila je da je danas napala veliki naftni terminal na Krimu koji obezbjeđuje gorivo za rusku vojsku, nakon što je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao da je rat ušao u ključnu fazu.

Obe strane se suočavaju sa pitanjem kako da ekonomski izdrže rat koji je započeo invazijom Rusije na Ukrajinu u februaru 2022.

Ukrajinski generalštab je na društvenim mrežama saopštio da naftni terminal u Feodosiji, na južnoj obali poluostrva Krim koji je okupirala Rusija, snabdijeva rusku vojsku gorivom i da je napad dio napora da se „potkopa vojska i ekonomski potencijal Rusije“.

Ruske vlasti u gradu Feodosiji na obali Crnog mora prijavile su požar na terminalu, ali nisu navele uzrok.

Ukrajina sve više gađa oblasti koje su od suštinskog značaja za Ruse, dronovima velikog dometa.

Cilj Ukrajine je da oteža Rusiji podršku jedinicama na frontu, posebno u istočnom regionu Donjecka.

Zelenski: Naredna nedjelja istorijska za odbranu Ukrajine; Kijevom odjeknulo više ekplozija tokom upozorenja na vazdušnu opasnost

Kijev još uvijek čeka odluku Zapada o zahtijevima da upotrebi njihovo oružje dugog dometa za gađanje ciljeva na ruskoj teritoriji.

Ta odluka mogla bi da bude donijeta sledećeg vikenda u vazduhoplovnoj bazi Ramštajn u Nemačkoj, kada bi trebalo da se sastanu ministri odbrane iz preko 50 partnerskih zemalja koje koordiniraju vojnu pomoć Ukrajini.

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski je juče rekao da je rat u „veoma važnoj fazi“ jer ukrajinska vojska naporno radi da zadrži ruske snage na istoku, dok istovremeno drži teren u ruskom pograničnom regionu Kursk, koji je zauzela prije dva mjeseca.

Ukrajina treba da „izvrši pritisak na Rusiju na način koji je neophodan da bi Rusija shvatila da im rat neće ništa donijeti“, rekao je Zelenski.

- Nastavićemo da vršimo još veći pritisak na Rusiju jer samo snagom možemo da približimo mir - dodao je on.

U međuvremenu, Rusija je tokom noći na Ukrajinu ispalila šest projektila i 74 drona, saopštile su ukrajinske vazduhoplovne snage.

Vršilac dužnosti šefa Odeljenja za komunikacije Vazduhoplovnih snaga Ukrajine Jurij Ihnat rekao je da su dvije hipersonične rakete Kinžal koje su oborene iznad Kijevske oblasti bile usmjerene na glavni grad.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
07. oktobar 2024 18:47