/ - EPA
29/06/2024 u 22:31 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

UN počele da premještaju tone pomoći sa pristaništa koje su izgradile SAD kod obale Gaze

Humanitarni radnici počeli su da premještaju tone pomoći sa pristaništa koje su izgradile SAD kod obale Gaze u skladišta na opkoljenoj palestinskoj teritoriji, saopštile su danas UN, što je važan korak u trenutku kada Vašington razmatra da li da pristaništa nastave sa radom.

Nije jasno kada bi pomoć mogla da stigne do Palestinaca u Gazi, gdje su stručnjaci upozorili na visok rizik od gladi. Ovo je prvi put da su kamioni prebacili pomoć sa pristaništa otkako je Svjetski program za hranu (WFP), obustavio rad zbog bezbjednosnih razloga 9. juna.

Portparolka WFP Abir Etefa rekao je za Asošijeted pres da je ovo jednokratna operacija dok se plaža ne očisti od pomoći i da se radi kako bi se izbjeglo kvarenje namirnica.

Dalje operacije na pristaništu zavise od bezbjednosnih procjena, rekla je Etefa. UN istražuju da li je mol korišćen u izraelskoj vojnoj operaciji prošlog mjeseca za spasavanje tri taoca u raciji u kojoj je ubijeno više od 270 Palestinaca.

Ako kamioni VFP uspješno donesu pomoć u skladišta unutar Gaze, to bi moglo uticati na odluku američke vojske da li da ponovo instalira pristanište, koje je uklonjeno zbog vremenskih nepogoda u petak. Američki zvaničnici rekli su da razmišljaju o tome da ga uklone zbog mogućnosti da pomoć neće biti isporučena.

Dok većina isporuka pomoći dolazi kopnenim putem, ograničenja oko graničnih prelaza i toga koji predmeti mogu ući u Gazu dodatno su naštetila stanovništvu koje je već prije rata zavisilo od humanitarne pomoći.

Sa vrućinom u Gazi koja dostiže preko 32 stepena Celzijusa, mnogim raseljenim ljudima šatori su postali nepodnošljivi. Teritorija je bez struje otkako je Izrael prekinuo struju u sklopu rata, a Izrael je takođe prestao da pumpa vodu za piće u enklavu.
 

UN: Pola miliona ljudi u Gazi i dalje suočeno sa katastrofalnom glađu

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
29. jun 2024 22:32