/ FOTO YOUTUBE
17/09/2022 u 23:25 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Upozorenje na novi rat: Već proglašena mobilizacija, milioni već raseljeni

Eritreja je mobilisala vojne snage zbog ponovnog izbijanja konflikta na sjeveru Etiopije

Eritreja je mobilisala vojne snage zbog ponovnog izbijanja konflikta na sjeveru Etiopije, saopštila je danas kanadska vlada.

Takođe, preporučila je građanima Kanade u tom regionu da ograniče svoje kretanje i prate lokalne medije, prenosi B92.

Mobilizacija se dešava usred porasta strahovanja da bi sukobi mogli da prerastu u rat koji je već doveo do raseljavanja miliona stanovnika i izazvao humanitarnu katastrofu na sjeveru Etiopije.

Eritreja je pozvala na opštu mobilizaciju vojnih snaga zbog sukoba na sjeveru Etiopije, piše u savetu kanadske vlade za putovanja, objavljenom na Tviteru.

Iz saopštenja kanadske vlade nije jasno da li Eritreja mobiliše svoje snage u ofanzivne ili u defanzivne svrhe, navodi Rojters.

Vlasti Eritreje su mobilisale sve građane ispod 60 godina i zaprijetile dezerterima da će im konfiskovati kuće, izjavio je jedan Eritrejac u egzilu za Rojters.

Portparol Oslobodilačkog fronta Tigraja, Getačev Reda, napisao je danas na Tviteru da je Eritreja pozvala ljude do 60 godina da se bore. Oslobodilački front Tigraja kontroliše sjever Etiopije.

Eritreja je poslala trupe u region Tigraja na sjeveru Etiopije kako bi potisnula etiopsku vojsku nakon što su izbili sukobi etiopske vlade sa Oslobodilačkim frontom Tigraja u novembru 2020.

Zvaničnici Eritreje i Etiopije negiraju prisustvo u regionu Tigraja od marta 2021, uprkos masovnim ubistvima civila.

Sukob je ponovo izbio u regionu Tigraja prošlog mjeseca nakon što je petomjesečni prekid vatre prekinut. Dvije strane su optužile jedna drugu za obnavljanje sukoba.

Eritreja i Etiopija su vodile rat zbog granice od 1998. do 2000 u kojem je pobjedu izvojevala Etiopija.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
05. maj 2024 05:08