Unspalsh, ilustracija
07/08/2021 u 11:38 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ватрена стихија не јењава: Двије жртве пожара у Атини

Ватрогасци се тренутно боре са 154 пожара широм земље који су подстакнути промјењљивим вјетровима, а најгори су око сјевера Атине

У пожарима који су се проширили Грчком страдале су двије особе, док је 20 људи повријеђено, јављају агенције преносе медији. Наводи се да је шест области стављено у стање приправности због неконтролисаних пожара.

Огромни облаци дима надвијају се и данас над сјеверним периферијама Атине, гдје се људи позивају да напусте домове, а 38-годишњи мушкарац, добровољни ватрогасац, погинуо је у петак од повреда задобијених падом комуналног стуба у предграђу главног града.

Друга жртва пожара је предсједник Привредне коморе Атине Константинос Михалос, који је пронађен без свијести у једној фабрици, преноси Тањуг.

Најмање још 20 особа, укључујући и четири ватрогасца, хоспитализовано је због повреда.

Ватрогасци се тренутно боре са 154 пожара широм земље који су подстакнути промјењљивим вјетровима, а најгори су око сјевера Атине.

Пожари бијесне и на оближњем острву Евија и подручјима близу древне Олимпије.

Више налога за евакуацију издато је становништву за десетине села на копну и оближњем острву Евија, као и за насеља на периферији Атине у којима је ватра уништила шуме и куће у правцу језера Маратон, најважнијег резервоара воде у главном граду.

На Евији је обалска стража преко ноћи и у петак извела велику операцију за евакуацију стотина становника и туриста морем, користећи патролне чамце, рибарске бродове и друга приватна пловила.

Нова наредба о евакуацији морем издата је касно у петак за село Лимни, које је првобитно било поштеђено од пожара, и тамо су становници позвани да крену према луци како би се укрцали на трајект.

Обалска стража је саопштила да је 668 особа евакуисано са плажа на сјевероистоку Евије до петка поподне након што је пожар пресјекао све остале начине транспорта, а брод обалске страже такође је спасио још десет људи заробљених на плажи због другог пожара у близини града Гито, у јужном Пелопонезу.

Грчки и европски званичници наводе да су климатске промјене одговорне за више пожара у јужној Европи, од јужне Италије до Балкана, Грчке и Турске.

У Грчкој траје најдужи топлотни талас у посљедње три деценије, са температурама које су скочиле на 45 степени Целзијуса иако је у петак било нешто свјежије.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
18. april 2024 02:46