George Mombiot / - FOTO: TVITER
15/07/2022 u 17:03 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Velika Britanija prvi put u istoriji pali crveni alarm

Očekuje se da će izuzetno visoke temperature pogoditi veliki dIo Engleske početkom sledeće nedelje - saopštila je britanska meteorološka služba

Očekuje se da će tokom sledeće nedjelje u Velikoj Britaniji zavladati ekstremno visoke temperature, iznad 40 stepeni Celzijusa. Zbog toga je vlada ove ostrvske države bila prinuđena da prvi put u istoriji izda upozorenje na crveni meteo-alarm, prenosi Nova S.

- Očekuje se da će izuzetno visoke temperature pogoditi veliki dIo Engleske početkom sledeće nedelje - saopštila je britanska meteorološka služba, napominjući da će temperature biti iznad 40 stepeni Celzijusa, piše CNN.

Crveno upozorenje će pokrivati dijelove centralne, sjeverne, istočne i jugoistočne Engleske i biće na snazi u ponedeljak i utorak sledeće nedjelje, kada će temperature biti najviše. Upozorenje uključuje i glavni grad London.

Stručnjaci koji se bave proučavanjem klimatskih promjena ističu da je ovakvo povećanje učestalosti, trajanja i intenziteta toplotnih talasa tokom posljednjih decenija jasno povezano sa uočenim zagrijavanjem planete i može se pripisati ljudskoj aktivnosti.

Šef Nacionalnog klimatskog informativnog centra "Met Office" Mark Makarti, rekao je da klimatske promene pogoršavaju toplotni talas i da se visoke temperature obično javljaju kada na vrijeme utiču vazdušne mase iz kontinentalne Evrope ili sjeverne Afrike.

- Već postoji snažno zagrijvanje zbog klimatskih promena širom kontinenta, što povećava vjerovatnoću da se ospori postojeći temperaturni rekord u Britaniji - rekao je Makarti.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
06. maj 2024 04:39