Прекинутп примирје, Појас Газе / -TVITER
16/06/2021 u 06:35 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(ВИДЕО) Прекинуто примирjе: Појас Газе у пламену

Израел извео ваздушни напад, тврде да због Хамаса горе зграде у Jерусалиму

Израел jе ноћас започео ваздушне нападе на Хамас у Поjасу Газе. Како тврде, напад jе услиједио као одговор на запаљиве балоне, познатиjе као "балоне бомбе", лансиране са палестинске териториjе.

Експлозиjе су се чуле у данас, у раним сатима, преноси Би-Би-Си. Радио станица палестинског покрета Хамас такође jе извијестила да jе израелски борбени авион напао палестински камп за обуку у Гази, пренио jе Роjтерс.

Друштвеним мрежама круже стравичне слике и снимци бомбардовања уз коментаре "дешава се поново", "будите се", "Израел опет баца бомбе".

Неколико "балона бомби" послато jе из Газе неколико сати раниjе, што jе извазвало око 20 пожара у заjедницама у близини границе, саопштила jе израелска ватрогасна служба.

То jе први велики сукоб откако jе склопљено примирjе 21. маjа након вишедневних међународних притисака да се оконча крвопролиће коjе jе траjало 11 дана. У оружаним нападима jе страдало више од 250 људи, међу коjима jе 68 дјеце, већина од њих у Гази.

Израелске одбрамбене снаге (ИДФ) кажу да су њихови борбени авиони погодили воjна jедињења коjима jе управљао Хамас у граду Кан Jунис у Поjасу Газе.

Портпарол Хамаса обjавио jе на Твитеру да ће Палестинци наставити своj "храбар отпор" и бранити своjа права "док окупатор не буде протјеран из цијеле наше земље".

За сада ниjе познато има ли жртава или повређених у нападу. Новинар Би-Би-Сиjа из Газе на друштвеним мрежама jе подијело снимак уз напомену да су се могли чути звуци дронова изнад те териториjе.

Инициjална каписла jе, пише британски медиj, марш jевреjских ултра-националиста у источном Jерусалиму у уторак коjи су на таj начин обиљежавали осваjање тог дијела града у Шестодневном рату 1967. године, што jе схваћено као потенциjална пријетња Хамасу, милитантноj групи коjа управља Газом.

Израелска полициjа испалила jе гумене метке на Палестинце коjи су протестовали против марша jевреjских ултранационалиста у арапским четвртима у Jерусалиму, преноси "Гардиjан".

У jедном тренутку, неколико десетина jевреjских младића скандирало jе: "Смрт Арапима". Палестински здравствени радници рекли су да jе израелска полициjа ранила више од 30 Палестинаца коjи су протестовали.

Нови израелски премиjер Нафтали Бенет изjавио jе раниjе више пута да влада не би требало да толерише запаљиве балоне и да мора да узврати након што jе Хамас у маjу испалио ракете на Израел.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 09:34