/ FOTO TVITER مكافحة المخدرات
01/09/2022 u 09:33 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(VIDEO) Rekord: Saudijska Arabija zaplijenila 46 miliona tableta amfetamina

U raciji skladišta uhapšeno je šest Sirijaca i dva Pakistanca

Vlasti Saudijske Arabije su saopštile da su zaplijenile 46 miliona tableta amfetamina prokrijumčarenih u pošiljci brašna, piše BBC.  Ovo je rekordna zapljena droge u Saudijskoj Arabiji.

Snage bezbjednosti pratile su pošiljku dok je stigla u luku Rijada gdje je dospjela u skladište, saopštila je saudijska Glavna uprava za kontrolu narkotika (GDNC).

U raciji skladišta uhapšeno je šest Sirijaca i dva Pakistanca, prenosi Avaz.

GDNC nije imenovao amfetamin, ali Saudijska Arabija je najveće tržište za tablete sa fenetilinom. Fenetilin je obično mješavina amfetamina, kofeina i raznih punila te je navodno jedna od najpopularnijih droga među mladim bogatašima u Saudijskoj Arabiji.

U članku Foreign Policyja iz 2021. istraživači kažu da su društvena ograničenja, kao i laka dostupnost, potaknuli upotrebu fenetilina u Saudijskoj Arabiji, navodi BBC. 

Drogu su takođe konzumirali borci u građanskom ratu u Siriji, koji kažu da prigušuje strah na vojnom polju. 

Globalna trgovina fenetilinom brzo raste i procijenjena je prošle godine na vrijednost od 5.7 milijardi dolara, prema nedavnom izvještaju Instituta New Lines.

Glasnogovornik GDNC-a rekao je da je pošiljka od 46.916.480 tableta amfetamina zaplijenjenih u Rijadu bila "najveća operacija krijumčarenja ovolike količine narkotika u Saudijsku Arabiju".

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 09:31