Tablete, ilustracija / - FOTO: UNSPLASH
11/07/2024 u 11:03 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Vlasti u Švajcarskoj zabranile kapsulu za eutanaziju

Vlasti kantona Šafhauzen u Švajcarskoj zabranile su “kapsulu za eutanaziju”, nekoliko nedjelja prije nego što je prvi put trebalo da bude upotrebljena.

Sacro omogućava da osoba “pritisne dugme i bezbolno napusti ovaj svijet”, tvrdi kompanija koja stoji iza nesvakidašnjeg projekta, Exit Switzerland.

Tvorac mašine je Australijanac Filip Nički, a dizajnirana je tako da kiseonik zamijeni azotom, nakon čega osoba gubi svijest i umire.

Za one koji se predomisle u posljednjem trenutku postoji dugme za zaustavljanje, kao i otvor za hitan izlazak, prenose Nezavisne.

Međutim, vlasti kantona Šafhauzen upozoravaju da će se “pomaganje u korišćenju ‘kapsule za eutanaziju‘ kažnjavati zatvorom”, prenosi "Daily Mail".

U pismu do kojeg su došli švajcarski mediji, Stičer navodi:

“Nema pouzdanih informacija o metodu ubistva. Potpuno je nejasno ko ima kontrolu nad kojim mehaničkim procesom tokom umiranja”.

Nadležni kažu da bi, prema članu 115 krivičnog zakona, bilo nemoguće utvrditi ko je odgovoran za smrt i kao rezultat toga "blokirali su uvođenje uređaja".

Zabrana je uslijedila pošto je Nički početkom juna najavio “postavljanje kapsule u Švajcarskoj u narednih nekoliko nedjelja”.

“Mašina se lako transportuje. To može biti idilično okruženje na otvorenom, ili u prostorijama organizacije za asistirano samoubistvo”, naveo je.

Lokalni mediji su izvjestili da kompanija privodi kraju pripreme za korišćenje kapsule, kao i da je “izabran prvi kandidat”.

Nije poznato ko je pomenuta osoba, a Nički i njegov tim nisu potvrdili niti demantovali izvještaje.

U intervju 2023, Nički je objasnio kako kapsula funkcioniše:

“Prvo se osobi postavljaju tri pitanja na koja usmeno odgovara - ‘Ko si ti?‘, ‘Gdje se nalaziš?‘, ‘Da li znaš šta se dešava ako pritisneš dugme?‘ Ukoliko jasno odgovori, softver pokreće napajanje i dugme je spremno za pritiskanje. Nakon pokretanja procesa, potrebno je 30 sekundi da nivo kiseonika padne na manje od jedan odsto”.

Tvorci “kapsule za eutanaziju” saopštili su 2021. godine da je “prošla pravni pregled u Švajcarskoj”, gdje je asistirano samoubistvo legalno.

Ipak, profesorka prava na Univerzitetu u Cirihu, Kirstin Vokinger, kazala je da mašina mora da bude sertifikovana prema Zakonu o medicinskim uređajima, što nije bio slučaj, prenosi "Telegraf".

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
04. septembar 2024 16:32