Европска унија (илустрација)
23/06/2021 u 20:35 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Заев и Рама: Европа има проблем, то је сама ЕУ

Премијер Сјеверне Македоније је оцијенио да је "ЕУ поново разочарала" тиме што није заказала прву међувладину конференцију да би тиме и почели преговори о пријему Сјеверне Македоније и Албаније

Премијери Сјеверне Македоније и Албаније, Зоран Заев и Еди Рама, оцијенили су данас у Скопљу да "ЕУ има проблем", те још једном није успјела да донесе праву одлуку - да почне преговоре о пријему Албаније и Сјеверне Македоније у ЕУ, и поручили да Брисел "мора да нађе рјешење" за то.

На заједничкој конференцији за новинаре Заев је рекао да "велика визионарска идеја уједињене Европе данас има проблем, а проблем је сама Европска унија".

-Брисел нам је поручио да ЕУ није успјела да нађе начин да обезбиједи заслужену интеграцију Западног Балкана (у своје редове). Е, то је проблем. То што 26 земала чланица ЕУ не успијева да спријече блокаду једне земље чланице (Бугарске) - то је проблем Европе који је изазвала сама ЕУ- рекао је Заев новинарима током Првог економског форума у Скопљу.

Премијер Сјеверне Македоније је оцијенио да је "ЕУ поново разочарала" тиме што није заказала прву међувладину конференцију да би тиме и почели преговори о пријему Сјеверне Македоније и Албаније.

-Без обзира на то колико смо били свјесни и очекивали одлуку ЕУ да не закаже прву међувладину конференцији са Сјеверном Македонијом и Албанијом, то је ипак велико разочарање, али и огроман неуспјех за политику проширења ЕУ, а то је и лоша порука за цијели регион- рекао је Заев.

Албански премијер Еди Рама је рекао да сматра исто што и Заев, и да је ЕУ "још једном подбацила", али да ће се ипак напредовање њихових земаља наставити, и да неће зависи само од става ЕУ према Западном Балкану.

-Шта год да се деси, шта год да се одлучи у Брисели, ми ћемо остати посвећени јачању економије да бисмо повећали благостање наших народа и сачували своје достојанство- рекао је Рама и истакао да све земље региона морају "да буду спремне да гурају напријед".

Заев је подсјетио да је прошле седмице био у Софији "отвореног срца и спреман за позитовно рјешење", а прије њега је тамо био Рама, али да, "и поред свих добрих намјера, бугарске колеге нијесу скупиле храброст да одобре преговоре са Сјеверном Македонијом и Албанијом".

Сјеверна Македонија, истакао је Заев, "сматра да није у духу добросусједских односа глас Бугарске да не одобри преговарачки оквир, насупопрт једногласног ставе свих осталих 26 земаља ЕУ".

Заев је рекао да је став Скопља јасан, да сматра да евроинтеграција не смије бити талац билатералних питања и да преговори са ЕУ не смију да се претворе у преговоре с Бугарском, али да ће бити упоран да нађе рјешење билатерално, са Софијом.

-Наш напредак у ЕУ интеграцији првенствено треба да зависи од реформи повезаних с поглављима, с прописима ЕУ и с постизањем европских стандарда. Управо зато сматрамо да у преговоре или у оквир (за преговоре) не треба да се уносе билатерална питања. То је опасан преседан и то је став који дијеле све остале чланице ЕУ" - сем Бугарске- рекао је премијер Сјеверне Македоније.

Заев је истакао да је "једноставно немогуће да македонски национални идентитет буде предмет преговора" и додао да је Скопље "показало храброст и искрену вољу за рјешавање билатераних односа (с Бугарском) уз узајамно поштовањем националног достојанства".

-Аларм је упаљен: европске вриједности су доведење у питање, а то су и вриједности за земље-кандидате. Европски лидери морају да обавезно узму у обзир да бескрајно чекање и разочарање неминовно отвара врата и охрабрује евро-скептике. Управо зато ЕУ мора да надје формулу како да одржи реч и настави ширење на Западан Балкан. Још дајемо шансу том процесу. Северна Македонија је Европа, Албанија је Европа, Балкан је Европа- рекао је Заев.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 13:38