Потресне слике из Индије
01/05/2021 u 15:50 h
Jelena NovakovićJelena Novaković
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

У Индији нови црни рекорд, скоро 400 хиљада обољелих

Крематоријуми широм Делхија последњих недељу дана у просјеку дневно кремирају око 600 тијела. Овај број је дупло већи од званичног броја смртних случајева
У свијету је од почетка пандемије корона вирусом заражено више од 151 милион људи, а од последица заразе преминуло је преко 3.179.000 обољелих. Опоравило се више од 128,5 милиона особа. Највише заражених и преминулих има у САД, а велики број заражених свакодневно се биљежи и у Индији и Бразилу.
Према подацима Министарства здравља Индије, у тој земљи су забиљежена 386.452 нова случаја заразе, што је највећи број заражених у једном дану од почетка епидемије, пренио је Ројтерс.
Од последица заразе преминуло је још 3.498 особа.
Читаве ноћи у Њу Делхију горе ломаче крај којих стоје неутјешни људи који су своје најмилије изгубили због вируса корона. Други талас пошасти коси Индију, која свакодневно броји на стотине хиљада новообољелих, а битку са вирусом у престоници Индије сваког дана изгуби на стотине људи.
Радници у крематоријуму раде даноноћно, али не могу да постигну да заврше посао.
– Прије пандемије имали смо осам до десет кремација на дан, сада имамо између 100 и 120 – каже Јитендер Синг Шанти, главни шеф крематоријума Семапури у источном дијелу града.
Због повећаног обима посла, био је принуђен да нареди да се на паркингу крематоријума озидају нове платформе за кремацију. Мјеста за кремацију је толико мало, а тијела толико много да људи добијају број за чекање у реду.
Последњих дана крематоријуми раде даноноћно, а сада су власти суочене са новим проблемом – понестаје им дрва за ложење. Градоначелник Сјеверног Делхија је писао властима и молио их да комунална предузећа обезбиједе нове количине дрва, како би кремације могле да се обављају несметано. Док залихе не стигну, рођаци преминулих принуђени су да купују дрва како би могли да кремирају своје најмилије, пише Си-Ен-Ен.
Многи кажу да немају избора и да већ дуго чекају да дођу на ред за кремацију. Овај чин је религијски веома важан за Индусе, који вјерују да тијело мора бити уништено како би душа могла да настави свој пут.
Крематоријуми широм Делхија последњих недељу дана у просјеку дневно кремирају око 600 тијела. Овај број је дупло већи од званичног броја смртних случајева, због чега се сумња да власти покушавају да прикрију бројке.
– Од ране зоре пристижу тијела и тако током цијелог дана – каже Суман Кумар Гупта, радник у крематоријуму Ниагамбог Гат у Делхију.
Благи пад броја новозаражених у региону
Епидемиолошка ситуација у земљама региона је на ниову претходних дана, са нешто мање новозаражених и хоспитализованих у односу на претходну седмицу, док је у Румунији и Мађарској број умрлих и даље троцифрен, 138, односно 182.
У Хрватској је у последња 24 сата пријављено 2.007 новозаражених од 2.282 тестирана узорка. Пријављен је 41 смртни случај.
Словенија је тестирала 4.442 узорка на корона вирус, од којих је позитивно 949, па је стопа позитивности 21,4. Седмодневни просјек обољелих је 640. Пријављено је седам преминулих пацијената.
У Босни и Херцеговини, Федерацији БиХ, Републици Српској и Брчко дистрикту забиљежено је 595 новозаражених корона вирусом од 3.138 тестираних узорака. Пријављено је 39 преминулих пацијената, што је 13 мање у односу на четвртак.
У Сјеверној Македонији су у последња 24 сата тестирана 2.453 узорка на корона вирус, од којих су 433 позитивна. Пријављено је 46 смртних случајева.
Мађарска и даље има троцифрен број преминулих од последица корона вируса – 182. Регистровано је 2.365 новозаражених.
Бугарска је различитим методама тестирала 16.259 узорака, од којих је 1.237 новозаражених. Пријављено је 90 смртних случајева.
Румунија је у последња 24 сата регистровала 1.636 нових случајева заразе, од преко 32.000 тестираних узорака. Пријављено је 138 преминулих пацијената, од којих су 129 особе имале коморбидитет.

Радници и волонтери падају од количине посла. У паузи између изношења тијела и зидања нових платформи за кремацију, Шанти покушава да пружи утјеху ожалошћеним породицама.
– За последњих пет сати кремирали смо 55 тијела, а очекујемо да ће их бити бар сто до краја дана. Уморан сам, али сад није вријеме за одмор. Сада мора да се ради, да покушамо да спасемо државу, да будемо хумани, да спасавамо животе – каже Шанти.
Љекари и научници у Индији упозоравају на погубну опасност од покушаја да се медицински кисеоник производи код куће, након што су разни видео-снимци и савјети о томе почели да круже друштвеним мрежама.
Подаци Гугл тренда показују да су претраге са фразом „како направити кисеоник код куће“ достигле врхунац 25. априла, када се криза са Ковид-19 у земљи погоршавала, док су Јутјуб видео-снимци који детаљно описују такве процесе прикупили до сада стотине хиљада прегледа, преноси Ројтерс.
– Постоји научно доказана метода за производњу медицинског кисеоника уз помоћ концентратора. Било који други начин за покушај прављења овог гаса код куће укључује многе ризике попут могућности да дође до токсичних испарења или експлозије - упозорио је А. Равикумар, секретар индијског љекарског удружења у савезној држави Тамил Наду.
Тарун Батнагар, научник из ИЦМР-Националног института за епидемиологију у граду Ченају, назвао је покушаје прављења „домаћег“ кисеоника непровјереним методама и нагласио да би такав приступ могао бити штетан и због тога што би могао да доведе до кашњења у тражењу одговарајуће здравствене заштите.
Свјетска здравствена организација такође поручује да научници широм света раде на проналажењу и развоју поузданих протокола лијечења Ковид-19 и не препоручује самолијечење или превенцију било каквим љековима који нису званично одобрени и испитани.
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
22. maj 2024 01:15