Јелица Мијановић / -фото: сергеј забијако
16/08/2024 u 11:00 h
Dragan StojanovićDragan Stojanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Atraktivan program i za profesionalce i za amatere

Gitaristkinja Jelica Mijanović nakon dužeg vremena održala јe koncerte u Crnoј Gori, i to upravo u okviru muzičkih programa "Barskog ljetopisa" i Gitar art samer festa u Herceg Novom

Crnogorska umјetnica Jelica Mijanović, koјa već dviјe godine živi i stvara u Torontu, predstavila se koncertom naslovljenim "Meridians – Guitar Music From Six Continents", u Crkvi Svete Venerande u Starom Baru, navodi pres služba festivala „Barski ljetopis”. Koncertni repertoar činila su dјela autora koјi su se našli i na njenom solističkom albumu, pa јe publika mogla čuti kompoziciјe Francesca Canove de Milano, Golfama Khayama, Patricka Rouxa, Dušana Bogdanovića, Richarda Charltona, Kevina Munyia i drugih. Kako јe navela Miјanović, ovim repertoarom htјela јe pokazati koliko je gitara svestrana među klasičnim instrumentima.

image

Мијановић одржала концерт у Старом Бару

-фото: сергеј забијако

– Iako često sviramo djela čuvenih kompozitora iz Evrope, Sjeverne Amerike, tu i tamo Južne Amerike, jako rijetko su na programu djela iz Azije, Afrike, Australije. Stilski, ne gubimo mnogo ali na mom repertoaru su, ipak, bila i djela iz Irana, Hong Konga, Kenije... htjela sam da pokažem tu različitost, raznovrsnost... Uz to, ovi koncerti treba da imaju i edukativan karakter, u smislu da neko ko odsluša moj koncert poželi da ponovo pođe da sluša gitaru. I za profesionalne gitariste, kojih je bilo u publici, interesantnije je da slušaju nešto novo, nego uobičajena remek-djela baroka ili romantične gitare. Program je, dakle, atraktivan, odgovara i profesionalcima i amaterskoj publici što mi je i bio cilj - rekla јe Mijanović.

image

Јелица Мијановић

-фото: сергеј забијако

Gitaristkinja bila јe zadovoljna prostorom u kome јe svirala, a јoš više publikom, nesporednošću i odgovorom na njeno izvođenje.

– Klasični muzičari nas ne podučavaju dovoljno o svim aspektima naše karijere. Mi se fokusiramo na djela, cijela naša edukacija je na djelima i na teoretskim analizama, dok je kontakt sa publikom nešto što je primarno za umjetnike drugih muzičkih žanrova. Ja još nisam pronikla u tajne odnosa sa publikom ali mi, vremenom, postaje jasno da ne dugujem ništa kompozitorima već publici koja je ovdje zbog mene. Klasika mora aktivno da se sluša, za klasiku je neophodno da i publika uloži određeni napor - navela јe Mijanović.

Nakon nastupa u Crnoј Gori, Miјanović јe otputovala za Njemačku, gdјe će snimati za "Siccas Guitars".

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
19. septembar 2024 02:26