Визуал за изложбу / -МУЗЕЈИ И ГАЛЕРИЈЕ ПОДГОРИЦЕ
15/01/2024 u 13:23 h
Živana JanjuševićŽivana Janjušević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Braća Đinovski i njihovi ikonostasi

Autor izložbe "TEMPLO - Braća Đinovski i njihovi ikonostasi" je Dragan Radović, kustos u JU Muzeji i galerije Podgorice

Izložba "TEMPLO - Braća Đinovski i njihovi ikonostasi" na kojoj će biti predstavljen dio stvaralačkog opusa Vasilija, Teofila i Aleksandra Đinovskog biće otvorena u četvrtak, 18. januara u 19 sati, u JU Muzeji i galerije Podgorice. Autor izložbe je Dragan Radović, kustos u JU Muzeji i galerije Podgorice.

Stvaralački opus braće Đinovski, porijeklom iz Galičnika u Makedoniji, predstavlja svojevrstan fenomen, po svom obimu jedinstven i neponovljiv. Teofil (1846-1894), Vasilije (1848-1924) i Aleksandar (1851-1894) Đinovski predstavljaju posljednju generaciju ikonopisaca na prostoru Crne Gore, čija se djela možda ne mogu svrstati u najznačajnije primjere tradicionalne umjetnosti ikonopisa, ali su svakako svojim opusom zaslužili zapaženo mjesto u umjetnosti druge polovine XIX i prvih decenija XX vijeka.

image

Ikonostas koji su radili Đinovski u crkvi u Gluhom Dolu

-MUZEJI I GALERIJE PODGORICE

Podgorička porodica Đinovski, na prelazu iz XIX u XX vijek, bila je jedna od najznačajnijih porodica čiji su članovi kreirali društvani, umjetnički i gradski život u godinama nakon osnivanja Nove (Mirkove) Varoši, na desnoj obali Ribnice, u Podgorici. Potomci učitelja Krsta Đinovskog iz Galičnika u zapadnoj Makedoniji, Panajot (1841-1886), Teofil (1846-1894), Vasilije (1848-1924) i Aleksandar (1851-1894) od svog oca su naučili i naslijedili umijeće oblikovanja drveta i kamena i sklonost ka umjetničkom izrazu.

Na poziv Vladike Ilariona, braća Đinovski dolaze u Podgoricu 1872. godine. Nastanjuju se u Balšićevoj ulici u Podgorici, na mjestu gdje se danas nalazi hotel "Hilton", gdje su imali više kuća. Trojica braće su radila zajedno, preuzimajući na sebe sve poslove oko obnove i ukrašavanja unutrašnjosti sakralnih objekata. Istim entuzijazmom i predanošću su pristupali poslu oko velikih zadužbina, kao i oko malih seoskih crkava.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

03. maj 2024 06:50