Милана Бјелобаба на Великој сцени Музичког центра / -фото: МЦЦГ
12/12/2021 u 21:51 h
Svetlana ĆetkovićSvetlana Ćetković
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Виолинисткиња ЦСО Милана Бjелобаба: Озбиљна музика умије да вас "побаца" по космосу

Схватили су музичари и велике издавачке музичке куће да је passe сматрати класичну музику елитистичком. Треба је приближити обичном човјеку, јер то је врло људска музика, каже Милана Бјелобаба

Посебно је осјећање свирати са својима и пред својима, казала је Милана Бјелобаба, виолинисткиња Црногорског симфонијског оркестра (ЦСО), која је прије двије вечери извела чувени Бахов Концерт за виолину, гудаче и чембало у а-молу. Ово је била двострука премијера - чувени Бахов концерт први пут је чула наша публика, а први пут га је извела и Милана Бјелобаба.

Велика је привилегија свирати са својим колегама и пријатељима, рекла је умјетница, оцјењујући да је то једно од најљепших искустава за музичара. Судећи по синергији коју је имала са колегама из оркестра и диригентом Младеном Тарбуком, ова виолинисткиња је изазову одговорила на прави начин.

– Најтеже је свирати са и пред људима које знате, а најљепше је јер осјећате њихову подршку и енергију. Свирати у оркестру је потпуно другачије од соло наступа - други звук, другачији начин музицирања, пројекција тона, па треба испунити салу... Кад свирамо у групи, кад свирамо исту дионицу, пратимо једни друге и кроз заједничко свирање се упознајемо и градимо међусобно повјерење. Зато је најљепше свирати соло са тим истим људима, јер вас они познају и могу да вас прате – објаснила је она.

image

Милана Бјелобаба испинила свој сан

-фото: МЦЦГ

– Бах је написао два виолинска концерта и концерт за двије виолине - значи три дјела за соло виолину, односно виолине – наводи Бјелобаба.

Овај концерт је особен по последњем ставу који је "поприлично играчког карактера". Но, каже она, често заборављамо да су се у вријеме барока, када је Бах живио и стварао, музика компоновала за свакодневне прилике, уз њу се дружило, славило, вечерало... нису то биле формалне прилике као што је данас. Зато је начин извођења концерта покушај да се дочара та неформална атмосфера.

– Идеја је да концертом ово дјело што више приближимо публици, да буде што "људскији", да помјеримо границе – истакла је она.

image

Милана Бјелобаба са својим колегама свира сконцерт о којем је маштала

-фото: МЦЦГ
Остварила сан да изведе Бахов концерт

Овај наступ је посебно био значајан јер, на предлог маетра Тарбука, познати Бахов концерт изведен у свјежој и карактеристичној поставци, досад невиђеној код нас. Поред тога, било је то и испуњење снова ове виолинисткиње, која је ноте овог Баховог концерта купила у Бечу прије десетак година, маштајући да га једног дана изведе.

– Написан је веома једноставно и јако добро, како само Бах може. Свирају га врсни умјетници, али се свира и током школовања. Једноставно, генијално је написан. Сада ми се тај сан остварио – видно усхићена објаснила је Бјелобаба.

Усталом, каже виолинисткиња, живимо у времену када је преозбиљно схватање умјетничке музике прошлост. Схватили су музичари и велике издавачке музичке куће да је passe сматрати класичну музику елитистичком. Треба је приближити обичном човјеку, "јер то је врло људска музика".

– Постоје "досадна" дјела, али и она која вас могу "побацати" по космосу. Већина то не зна због предрасуде да је ово смртно озбиљна музика. Непосредност се вратила у овом вијеку на велика врата – поручила је она.

У ЦСО Бјелобаба је дошла крајем 2017. године и то из Београдске филхармоније. Основне и мастер студиjе завршила је на Академиjи уметности у Новом Саду, а даље усавршавање наставља код Деjана Михаиловића у Београду. Од 2017. године чланица jе и камерног оркестра "Музикон" из Београда.

С.Ћ.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 17:35