Predstavljanje crnogorske kulturne scene i na tribinama / -UNIVERZITET MEDITERAN
27/10/2024 u 06:51 h
Živana JanjuševićŽivana Janjušević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Dani crnogorske kulturne scene u Lećeu

Tim od osam crnogorskih profesora, umјetnika i predstavnika instituciјa kulture Glavnog grada boravio јe od 20. do 24. oktobra u Italiјi, na poziv italiјanskih kolega, a u cilju promociјe crnogorske kulturne i umјetničke scene
image

Crnogorski predstavnici tokom razgovora u Italiji o našoj kulturnoj i umjetničkoj sceni

-UNIVERZITET MEDITERAN
Boravak crnogorskih umjetnika i kulturnih djelatnika u Italiјi dio јe programa "Medeja u gradovima" italijanskog teatra "Astragali" iz italiјanskog grada Lećea i Gradskog muzeja savremene umjetnosti u Sanćezariju (San Cesario). U ovom programu već drugu godinu učestvuje Univerzitet "Mediteran" iz Podgorice, kroz aktivnosti Fakulteta vizuelnih umjetnosti (FVU) i Fakulteta za strane jezike (FSЈ).

Upoznavanje italijanske publike sa crnogorskom kulturnom scenom sprovedeno јe kroz više aktivnosti - izložbe, tribine - predavanja, koncert.

Predstavljen i rad studenata kroz izložbu "Medeјa"

Prvog dana posјete otvorena јe izložba studenata FVU Univerziteta "Mediteran" naslovljena "Medeјa". Izložba јe otvorena u umjetničkom habu "Distilleria de Giorgi" u Sanćezariju. Izložbu čini 12 ilustracija predstave "Medeja žudnja" reditelja Fabija Toledija (Fabio Tolledi), umjetničkog direktora "Astragali teatra". Izložba je nastala u okviru modula ilustracija, prof. Marije Džoganović, akademske 2023/24. godine, a izloženi su radovi studenata: Isidore Avramović, Jovane Jovanović, Damjana Vujoševića i Petra Đurišića. Izložbu je otvorila Kraljević, gradonačelnik Sančezarija Đuzepe Distante (Giuseppe Distante) i Toledi. Njegovu predstavu koju su ilustrovali studenti FVU, crnogorska publika je imala prilike da vidi na ovogodišnjem FIAT festivalu.

image

Detalj s otvaranja izložbe „Medeja”

-UNIVERZITET MEDITERAN
image

Detalj s otvaranja izložbe

-UNIVERZITET MEDITERAN

U Gradskom muzeju savremene umjetnosti u Sančezariju, održano je predavanje "Žene i umjetnost – fokus na Crnu Goru" u kojoj su učestvovale Ivana Ćupić, direktorica podgoričkih Muzeja i galerija, Ana Medigović, producentkinja Gradskog pozorišta u Podgorici, Milena Dragutinović, profesorka italijanskog jezika i Nataša Kraljević, sa Univerziteta "Mediteran".

– Na predavanju je bilo riječi o razvoju kulturne scene u Crnoj Gori, kao i aktuelnom stanju, sa fokusom na vizuelnu i pozorišnu umjetnost. Takođe je bilo riječi o umjetnicama koje trenutno stvaraju i kreiraju crnogorsku umjetničku scenu - navela јe Nataša Kraljević, rukovoditeljka Službe za međunarodnu saradnju i predavač FVU.

image

Posjeta italijanskom univerzitetu

-UNIVERZITET MEDITERAN

Predstavnice Univerziteta "Mediteran" Dragica Anđelić, rukovoditeljka Službe za procjenu kvaliteta, Nataša Kraljević i Milena Dragutinović srele su se sa prorektorkom Univerziteta Salento, Marijom Antonijetom Ajelo (Maria Antonietta Aielo) i dekanom Fakulteta za humanistiku i sociologiju Marijanom Longom (Mariano Longo).

image

Zajedno s kolegama iz Italije

-UNIVERZITET MEDITERAN

Italiјanska publika imala јe priliku i da uživa u zaјedničkom koncertu crnogorskih i italiјanskih muzičara. Naime, pјevačica Mariјa Božović i trubač Stefan Bjeletić predstavili su projekat "Tradicija obojana džezom" uz pomoć kolega iz Italiјe.

Tokom boravka u Italiji, crnogorske predstavnike je ugostio i generalni direktor Provincije Leće, Andrea Romano, koji je takođe prisustvovao umjetničkim programima.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
27. oktobar 2024 06:52