Састанак у подгоричком Музеју / -ФОТО: САМИР ЛАЧЕВИЋ
10/06/2021 u 13:00 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Делегација Државног архива Турске посјетила Музеје и галерије Подгорице: Преводиће фермане из наше збирке

Делегација Државног архива Републике Турске, проф. др Ugur Unal, предсjедник Државног архива Републике Турске и Abdurrahman S.Toprak, координатор ТИКА Подгорица, са сарадницима, посјетили су подгоричке Музеје и галерије
image

Састанак у подгоричком Музеју

-ФОТО: САМИР ЛАЧЕВИЋ

На састанку је било ријечи о искуствима Државног архива Турске, моделима будуће сарадње са циљем преношења искустава на архивске праксе у Подгорици и Црноj Гори.

Вучић Ћетковић, директор подгоричког Музеjаје са гостима договорио наставак сарадње на превођењу рукописних докумената архивске грађе - фермана, берата и рукописних књига из културно-историjске збирке Музеjи и галериjа Подгорице, на чему експерти Државног архива Републике Турске већ посвећено раде, наводи се у саопштењу из подгоричког Музеја.

Гостима из Турске представљена је стална музеjска поставка, уз стручно вођење о историjату настанка Подгорице, а обишли су и Тврђаву Рибница, гдjе су се гости упознали са архитектонским насљеђем, стањем и проблематиком њене валоризациjе. Прелиминарно jе договорено да се, као jедна од активности будуће сарадње, истражи документациjа у Државном архиву Турске, везана за Тврђаву Рибница.

Државни архив Турске, смjештен у Анкари и Истанбулу, jедна jе од наjзначаjниjих турских културних институциjа. Дjелатности остваруjе кроз истраживање и валоризациjу културног фонда сачињеног од драгоцjене архивске грађе, уз ангажовање више од 500 експерата, посвећених истраживању, класификациjи, превођењу и заштити документациjе.

Ж.Ј.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 18:46