Рељић својим скулптурама заинтересовао публику / -ФОТО: Ж.Ј.
08/02/2022 u 13:25 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Исковао меморију на срећно дјетињство

Рељић истиче да се руководи естетским принципима, а како би избјегао сладуњавост и додворавање који би се могли поткрасти када је у питању тема дјетињства

Носталгија, као и мир и безбрижност, осјећај да ће прича имати срећан крај, а уједно и нимало наивна запитаност, лебде у ваздуху док посматрате најновије скулптуре вајара мр Жељка Рељића које чине поставку његове самосталне изложбе "Сјећања". Изложба је отворена до 4. марта у Модерној галерији подгоричких Музеја и галерија.

Рељић се представио скулптурама које приказују дјечаке и дјевојчице у различитим моментима игре и маштања, препознатљивим изразом, радовима у металу. Сплетом околности, каже, наметнуло се да се у Црној Гори најчешће представља с металом. Но, додаје он, истражује и ради и у камену, дрвету, комбинује технике и материјале... Нада се да ће ускоро сублимирати свој рад, и представити се сасвим другачије од оног на што је публика навикла.

Ипак, не може се порећи да је његов фигуративни израз препознатљив, и, нимало једноставан.

– Настојим увијек да будем у академским оквирима приступа скулптури. Материјал је можда традиционалан, али, настојим да будем савремен када је у питању приступ изради – каже Рељић.

Појашњава да његове скулптуре нијесу изливене, већ је у питању ковано и варено жељезо.

– Моје скулптуре имају призвук ливеног жељеза, а то је дошло током обраде. Но, она је свака уникатна, непоновљива. Можда се поновим у теми, али не могу у изразу. Ово је захтјевна техника, традиционалан приступ, али, данас имате много алата који олакшавају рад и убрзавају исцрпљујућ процес, али на радост – каже он.

Укратко о умјетнику

Жељко Рељић (1976. г, Базел, Шваjцарска) дипломирао је ваjарство на Факултету ликовних умjетности на Цетињу у класи проф. мр Павла Пеjовића; магистрирао на истом факултету 2007. године такође из области ваjарства у класи проф. мр Миливоjа Бабовића. Тренутно jе на докторским студиjама на студијском програму (СП) ваjарство Универзитета уметности у Београду. Руководилац jе СП ваjарство на ФЛУ Цетиње, гдје ради као ванредни професор.

Одржао jе преко 15 самосталних изложби у земљи и иностранству, а био је учесник броjних колективних међународних и регионалних представљања. Добитник jе значаjних награда из области ликовне умjетности. Члан jе Удружења ликовних умјетника Црне Горе од 2007. године.

Назив изложбе "Сјећање" заиста на најбољи начин одговора концепту – меморијама везаним за одрастање, за дјетињство.

– Мене је подстакло моје дјетињство на ово промишљање у скулптури. Захваљујући мојим родитељима и пријатељима, имао сам сјајно и срећно дјетињство. А, чак и када дјетињство није егзактно тема, оно је присутно и утиче на ваш свакодневни живот. И то је неизоставно, код сваког човјека. Не треба живјети у прошлости, немогуће је живјети у будућности, трудимо се сви да живимо у реалности, па се трудим да сваком посматрачу понудим нешто лијепо што је можда и он запамтио из свог дјетињства – каже Рељић.

Истиче и да се руководи естетским принципима, а како би се избјегла сладуњавост и додворавање који би се могли поткрасти када је у питању тема дјетињства.

Ж.ЈАЊУШЕВИЋ

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
30. april 2024 15:02