Оснивачи и потомци оснивача Јеврејске заједнице у Црној Гори / -SRDJAN BOLJEVIC
03/09/2021 u 19:15 h
Svetlana ĆetkovićSvetlana Ćetković
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Десет година Јеврејске заједнице: Kаменчић који црногорски мозаик чини љепшим

Поводом десет година постоjања Jевреjске заjеднице Црне Горе у четвртак вече, ју Црногорском народном позоришту, одржана је пригодна свечаност којом су истовремено почели први "Европски дани јеврејске културе"

У присуству представника Владе и Скупштине Црне Горе, чланова дипломатског кора, представника вјерских заједница, а прије свега припадника јеврејског народа који живе у нашој земљи, прочитано поздравно писмо предсједника Црне Горе Мила Ђукановића. Он је казао да је Јеврејска заједница у Црној Гори постала међународно респектабилно мјесто окупљања сарање и афирмације суживота.

– Током претходног периода изграђана је заједница као снажан иснтрумент очувања јеврејског културног и националног идентитета у Црној Гори и југоисточној Европи, заједница посвећена политици стабилности, европеизацији западног Балкана и нашој заједничкој европској будућности. То насљеђе морамо сви заједно очувати и даље унапређивати – рекао, између осталог, Ђукановић.

Предсједница Јеврејске заjеднице Нина Офнер Бокан указала је захвалност оснивачима заједнице у Црној Гори и уручујући њима или њиховим потомцима плакете. Офнер Бокан је казала да је захвална онима који су основали заједницу коју је назвала "малим каменчићем који црногорски мозаик чини још љепшим, још шаренијим и још складнијим".

Дијалог добрих тонова

У наставку вечери одржан је концерт под називом "Дијалог добрих тонова" - ариjе на jевреjску тематику и композициjе чиjи су аутори jевреjског пориjекла. Учествовали су диригент Стефан Зекић, сопран Евгенија Јеремић, мецосопран Ана Радовановић, тенор Mарко Живковић и баритон Вук Зекић, пијаниста Марко Богдановић и виолончелиста Ладислав Mезеи, а програм је осмислила оперска редитељка Ана Григоровић.

Нерезединетни амбасадор Израела у Црној Гори Јахел Вилан, који се обратио путем зоом апликације, казао је да је живот Јевреја увијек изазован али да су припадници овог народа који живе у Црној Гори срећни јер живе у земљи у којој не постоји антисемитизам нити традиција нетрпељивости.

Званице и гости прославе имали су част да чују и видео поруку предсједника израела Јицака Херцога који је припадницима јеврејског народа честитао предстојеће празнике - Нову годину и Јом кипур.

Ђина Лазар се подсјетила да је у септембру 2011. годину први пут представљена Јеврејска заједница у Црној Гори коју је чинила "мала група људи са својим животним причама које могу бити романи за себе".

Ни један народ није прогоњен као јеврејски, а народ Црне Горе отворио му је врата и срце кад су били у невољи, казала је Лазар подсјећајући да се њен отац крио у Никшићу током Другог свјетског рата.

– Тајна одржавање јеврејске културе и самог народа јесте сазнање да се поштује прошлост јер ће се само тако градити будућност – поручила је на крају она изражавајући увјерење да ће Јеврејска заједница у будућем периоду проширити активности и афирмисати сарадњу са свим заједницама у Црној Гори.

Министарка просвјете, науке, културе и спорта Весна Братић је казала да се снага и трајност јеврејског насљеђа огледа у споју традиције и савремености. Без тог сагласја, како је рекла, ни једна култура не може сачувати своју аутентичност у убрзаним и све трауматичнијим односима савременог свијета.

– Иако историја не биљежи значајнију присутност Јевреја у Црној Гори, историјско искуство народа Црне Горе и племена Израељевог садржи бројне сличности којима је исходиште у сталној и мукотрпној борби, страдалништву и истрајности у очувању слободе – казала је Братић.

Она је отварајући "Европске дане јеврејске културе" поручила да је у протеклих десет година постојања Јеврејске заједнице учињено много на бољем упознавању наслеђа овог народа, а традиционално пријатељство два народа подигнуто на виши ниво.

С.Ћ.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
16. april 2024 23:21