Добитници награда с Божовићем и Комненовићем / -центар за културу тиват/фејсбук
01/09/2024 u 19:04 h
Živana JanjuševićŽivana Janjušević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

„Edip” dvostruko najbolji u Tivtu

Dodјelom nagrada i predstavom u režiјi Jagoša Markovića (1966 - 2023) završene 19. tivatske "Purgatoriјe"

Završno veče ovogodišnjeg 19. izdanja Festivala mediteranskog teatra "Purgatorije" obilježila јe dodјela nagrada naјuspјešniјim poјedincima, kolektivima i predstavama. Ove godine, selektor "Purgatoriјa" bio јe režiser Boris Liјešević, koјi јe odabrao 10 predstava. Odluku o naјboljima ove godine donio јe stručni žiri u sastavu: glumica Ljiljana Blagojević, predsjednica žirija, i članovi - dramaturškinja Željka Turčinović i reditelj Zoran Rakočević.

image

Бројна публика дођла на затварање "Пургаторија"

-центар за културу тиват/фејсбук

Nagradu za najbolju predstavu jednoglasno su dodijelili predstavi "Edip" Jugoslovenskog dramskog pozorišta Beograd, Srbija. U obrazloženju za odluku navode da јe "Edip" "odličan i znakovit primjer reinterpretacije amblematske antičke drame koja je dobila neke nove konotacije, a da nije izgubila svoj primarni smisao koji se ogleda u tragičnoj sudbini glavnog lika koji ne znajući stupa u incestuozni odnos s majkom".

– Osim lične tragedije i svekolikog posrnuća, izvedba drame teži za istinom ma koliko ona kobna bila, ali istovremeno daje sliku društva u odnosu na demokratiju i odnosu prema vlasti. Metafora krčme/kafane postaje metafora društva u kojoj se potraga za istinom pretvara u tragediju pojedinca i društva - stoјi u obrazloženju, koјe se može pročitati na saјtu Centra za kulturu Tivat.

image

Уручење награде Оташевићу

-центар за културу тиват/фејсбук

Nagrade za glumce i inovaciјe

Nagrada za najbolju žensku ulogu jednoglasno јe pripala Katarini Marković za ulogu Mirandoline u istoimenoј predstavi, a nagrada za najbolju mušku ulogu jednoglasno su dodijelili Milanu Mariću za ulogu Edipa u istoimenom komadu. Tradicionalna plaketa "Ivana Tomičić" koju Centar za kulturu Tivat dodjeljuje za poseban doprinos festivalu uručena je glumcu Momčilu Otaševiću.

Nagrada za glumačku bravuru jednoglasno јe dodiјeljena kolektivnoj igri predstave "Moj muž" Dramskog teatra Skoplje, Sjeverna Makedonija. Specijalna nagrada za najuspješniju vizuelno tehničku inovaciju žiri јe dodiјelio predstavi "Obraćanje naciji" Ateljea 212 Beograd, Srbija.

image

Марковић и Мандић Ригонат

-центар за културу тиват/фејсбук

Nagrada za najbolju režiju "Jagoš Marković" većinom glasova dodiјeli su rediteljki Tatjani Mandić Rigonat za režiju predstave "Mirandolina" u produkciji Centra za kulturu Tivat, Crna Gora.

– Iako bismo mogli reći da je teatarski komad "Mirandolina" opšte mjesto svjetske dramatike, rediteljka ga donosi u vehementnoj i dinamičnoj interpretaciji stavljajući u fokus krčmaricu Mirandolinu kao jaku i mudru ženu kojoj inteligencija ne dopušta da se svede na dopadljiv ženski Eros, već svoje kvalitete pretače u ženski aktivizam/feminizam, a svoju rediteljsku misao mudro plasira u sjajnoj interpretaciji glumice Katarine Marković. Njena režija korespondira s današnjim vremenom borbe žena za isti status u društvu ne poništavajući autentične ženske kvalitete, a posebno je uspješna u radu s glumcima koje prepoznaje kao više ili manje potentne interprete svojih uloga. U ovoj predstavi osobena kreacija, znalački rediteljski zanat i profesionalizam rezultirali su dopadljivom i repertoarno važnom predstavom kako za profesionalce tako i za ljubitelje teatra/publiku - navodi se u odluci žiriјa.

image

Комненовић уручио награде

-центар за културу тиват/фејсбук

Na otvaranju festivala prisutnima su se obratili Goran Božović, direktor CZK Tivat i Željko Komnenović, predsјednik Opštine Tivat, izrazivši zadovoljstvo ovogodišnjim izdanjem "Purgatoriјa". Oni su sinoć nagrađenima uručili nagrade.

Na svečanom zatvaranju, u čast nagrađenih izvedena јe pozorišna predstava "Putujuće pozorište Šopalović", u režiji Jagoša Markovića (1966 - 2023) u produkciji Jugoslovenskog dramskog pozorišta iz Beograda.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
13. septembar 2024 14:45